Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften får lägst subvention i elproduktionen

Lite fakta som svar till debattinlägget med rubriken Vanvettig satsning på vindkraft.

Annons

Elcertifikat betalas via elräkning av elkonsumenter (ej företag). Elcertifikat infördes 2003 och de har totalt betalats ut fram till 2011. (Källa: ekonomifakta.se)

Ny vindkraft – 2,5 miljarder.

Ny vattenkraft – 3,3 miljarder.

Ny bio/kraftvärme – 13,6 miljarder.

Utsläppsrätter beslutades av EU 2007. Utsläppsrätter delas gratis ut till de fossilförbrukande företagen och dessa företag säljer sedan vidare.

Betalat via elräkning till 2011 av konsument 95 miljarder. Källa: Villaägarnas rapport Förmögenhetsöverföring via utsläppsrätter.

Kärnkraftsavfallet betalas indirekt av konsument via elräkning till Avfallsfonden. Kostnad hittills 47 miljarder. Fonden är underfinansierad och saknar i dag 30 miljarder som Strålskyddsmyndigheten försiktigt informerar kan komma att betalas via skattsedeln.

Kärnkraften har två myndigheter, Strålskyddsmyndigheten och Avfallsfonden. Kostnad 730 miljoner per år. (Detta har funnits i 30 år och organiserats om). Bedömd kostnad hittills 15–20 miljarder. Betalas via skattsedeln.

Största enskilda mottagare av elcertifikat är EON, Fortum och Vattenfall som satsar på massutbyggnad av vindkraft och vattenkraft och bio/kraftvärme. Beroende på ett fel i elcertifikatbestämmelserna får en 20-procentig utbyggnad av ny vattenkraft elcertifikat för hela anläggningen, det vill säga 100 procent produktion. Detta har till stor del betalat företagens investeringar.

Trots alla dessa stöd till kärnkraften har man aviserat att man inte klarar att finansiera Avfallsfonden fullt ut. EON som finns i 30 länder och äger flera av de svenska kärnkraftverken har minskat sin totalavkastning med 29,5 procent de senaste 5 åren och säger nu upp 11 000 anställda. Anledningen är att konkurrensen från vindkraft och billig gaskraft konkurrerar ut kärnkraften. EON satsar stort i Sverige på vindkraft för att vara med och dela vinsterna.

SCA bygger 800 vindkraftverk norr om Sundsvall i samarbete med Norska Statkraft. Energin från dessa motsvarar ett kärnkraftverk.

Berndt Magnusson, Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons