Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften är miljövänlig

Ett vindkraftverk har en livstid på 30 år. De första åtta månader producerar vindkraftverket den energi som förbrukats för dess färdigställande. Sedan återstår alltså 29 år och 4 månader för vindkraftverket att producera helt ren el!

Annons

Svar till F v Schlieben (1/12).

Han har en lång redogörelse för vilka material och transporter som krävs för att färdigställa ett vindkraftverk. Det utmynnar i en undran om allt detta förarbete kan kompenseras under den livstid ett vindkraftverk har.

Jo, vindkraften är synnerligen energieffektiv. I genomsnitt har ett vindkraftverk en livstid på 30 år. De första åtta månader producerar vindkraftverket den energi som förbrukats för dess färdigställande. Sedan återstår alltså 29 år och 4 månader för vindkraftverket att producera helt ren el som produceras av den rena friska vinden! Man slipper miljövidriga urangruvor, risk för kärnreaktorhaveri och livsfarligt radioaktivt avfall i 100 000 år. Man slipper också alla fossila koldioxidproducerande bränslen!

Jag tror att man måste vara en stor anti-vindkraftsfanatiker för att kunna reta upp sig så på allt som behövs för att bygga ett vindkraftverk.

Våga göra en jämförelse med vad som behövs för att bygga ett kärnkraftverk eller ett kolkraftverk. Fundera också över alla råvaror och all energiåtgång som krävs för att producera alla vardagsprylar vi omger oss med och som vi inbillar oss att vi inte kan undvara.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons