Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft stör minst på öppna havet

I Bottenhavet, öster och sydost om Hornslandet utanför territorialvattengränsen men inom svensk ekonomisk zon finns stora grundområden med djup mellan 15 och 30 meter. Dessa områden är mycket väl lämpade för vindkraft.

Annons

Att bygga ytterligare vindkraftverk på land inom Hudiksvalls kommun är mycket olämpligt ur flera synpunkter, främst då naturligtvis ur perspektivet livsmiljön för människorna som bor här, men det finns även ytterligare anledningar att inte bygga ut vindkraften på land.

I Bottenhavet, öster och sydost om Hornslandet utanför territorialvattengränsen men inom svensk ekonomisk zon finns stora grundområden med djup mellan 15 och 30 meter. Dessa områden är mycket väl lämpade för ändamålet och skulle kunna rymma mellan 400 och 600 vindkraftverk av standardstorlek.

Fördelarna med att etablera vindkraft på dessa grundbankar är flera. Dels blir de helt osynliga och ohörbara från någon punkt på land, dels skulle elproduktionen från dessa bli mycket högre då årsmedelvinden är betydligt högre över havet än över land.

Nackdelen med att bygga vindkraft till havs är högre investeringskostnad.

Det är ej någon framtidsutopi att förlägga vindkraftverken till havs som jag nämner här.

I Nordsjön utanför Englands, Hollands, Tysklands och Danmarks kuster är ett stort antal vindkraftsparker i produktion och under uppbyggnad, en av de stora aktörerna inom detta område är svenska Vattenfall.

Vi kan alltså här konstatera att de övervinster som Vattenfall genererat under senare år genom skyhöga elpriser används för att bygga havsbaserad vindkraft i Europa.

Det tycks vara Vattenfalls och övriga elkraftsproducenters strategi att i Sverige förlägga vindkraften på land och i övriga Europa bygga motsvarande vindkraft till havs.

Konsekvensen för oss elkonsumenter blir att vi som tack för överpriserna på el som vi tvingats betala under senare år ska ha ett antal miljöstörande vindkraftverk i vår närmiljö.

Vattenfall med flera elproducenter sitter i dag på enorma kassor som man tydligen heller använder till vindkraftetableringar i andra länder än Sverige, här får vi tydligen däremot hålla till godo med kraftigt miljöstörande landbaserade vindkraftverk.

Då riksdagen beslutat att vindkraften i Sverige ska byggas ut kraftigt, varför används då ej Vattenfalls ackumulerade övervinster till att göra detta på ett miljömässigt bra sätt.

Hur ser våra lokal- och rikspolitiker som lever och verkar inom vår kommun på denna fråga?

Hälsingland och speciellt dess kustområden är i Sverige unika, låt oss slå vakt om detta och utveckla i stället detta för människor att arbeta i, bo i, och besöka, dessutom skulle vår kommun kunna vara Sverige-ledande i produktion av vindkraftsel utan miljöstörning för dess innevånare.

Janne Skoglund

Lingarö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons