Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft skrämmer inte turister

”Vindkraften nästa krisbransch?”

Annons

Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion har ett intressant inlägg. Han kommer från Vattenfall som satsar 40 miljarder på vindkraft och dessutom det energibolag som arbetat 30 år med vind och som planerar mycket stora vindprojekt framåt.

Eftersom kärnkraften hos Vattenfall är en krisbransch så är hans oro att även vinden ska få problem. Det är lågt elpris för alla producenter i dag vilket kommer konsumenterna till godo. Eftersom kärnkraften har stora produktionsproblem så är lönsamheten hos dessa väsentligt sämre. Vindkraften kommer oavsett dagens elpris att byggas ut och 2012 generera motsvarande 1,5 kärnkraftverks elproduktion. Priset är lågt men det blåser bra.

Kungliga Vetenskapsakademien vill omfördela den ”gigantiska satsningen” på vindkraft till forskning på fossila utsläpp från våra bilar. Eftersom vi ska vara fossilfria 2030 verkar den forskningen vara sen. Vad var KVA när bilen kom i början av 1900 och oljebolagen hade två val att få bort knacket i motorn, etanol eller blyinblandning i bränslet. Man valde bly trots att det redan då var känt att bly i luften framkallar sjukdom. Men man fick sälja mer olja.

Under 100 år har KVA inte gjort något i denna fråga. Är det en tillfällighet att KVA i en debattartikel i mars i Ny Teknik klagar på att man får dåliga anslag för energiforskning? Om de ”gigantiska pengarna” finns hos vindföretagen kanske KVA skall förbättra effekten på vindkraftverken?

Jag tror KVA fick en chock när beslutet om avveckling av kärnkraften kom för 30 år sedan och de fick nästa chock när man ser att Japan klarat av att stänga all kärnkraftverk på ett år utan att gå under ekonomiskt. Ett annat förslag till forskning är att hitta lösningar för kärnavfallet som nu är uppe i 200 miljarder kronor.

Sedan har vi Anders Eklunds ledare och lokala turistföretag som hovsamt ifrågasätter vindkraften och vill ha en strategi för utbyggnaden. Jag delar den uppfattningen. Men om ni har en tillräckligt bra turistprodukt så är vindkraften inte ett problem. Jag ska med barnbarnen till Danmark och Legoland i sommar. Danmark har mycket vindkraft men det är Legoland som är intressant. Samma gäller för Gotland med sina 120 vindkraftverk. Folk besöker Gotland som världsarv och besökssiffrorna är stigande. Jag efterlyser en bred landskapsstrategi för alla utvecklingsområden i kommunen inklusive turismen vilket även Olle Persson Lindefallet efterlyste för ett tag sedan.

Byggs all önskad vindkraft ut i kommunen så tillförs markägare, företagare och privatpersoner 500 miljoner kronor under 30 år. Finns det något annat som ni våra politiker har i bakfickan för glesbygden?

Det är nu halva mandattiden kvar att slipa på detaljerna.

Berndt Magnusson

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons