Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft på land bäst

Janne Skoglund, Lingarö, vill få oss att tro att det är realistiskt att placera ut 400–600 vindkraftverk så långt ut som 60 kilometer ute i Bottenhavet. Det enda realistiska alternativet utanför Hudiksvall är Gretas klackar.

Annons

Janne Skoglund, Lingarö, (28/4), vill få oss att tro att det är realistiskt att placera ut 400–600 vindkraftverk så långt ut som 60 kilometer ute i Bottenhavet.

Det enda realistiska alternativet utanför Hudiksvall är Gretas klackar, med det blir nog aktuellt först när det blir tillräckligt lönsamt i Sverige att bygga till havs. Då det är dubbelt så dyrt att bygga till havs jämfört med på land och bara 50 procent mer vindenergi är det mest lönsamt att bygga på land. Vi vill väl knappast betala mer än nödvändigt för elen.

Med en optimal placering ryms på Gretas klackar cirka 75 vindkraftverk med 120 meters rotordiameter. I Storbritannien bygger Vattenfall världens största vindkraftpark till havs, Thanet Offshore Wind Farm, 11 kilometer från land. Anders Dahl, verkställande direktör för Vattenfall Vindkraft AB, säger att förutsättningarna i Sverige för vindparker till havs är mycket dåliga. Ersättningen är dubbelt så hög i Storbritannien och Tyskland. Mer än 150 öre per producerad kilowattimme.

Varför bygga till havs när det finns gott om plats med goda vindförhållanden på land?

Mer makt åt folket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons