Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft kan inte ersätta kärnkraften

Gunnar Olsson påstår saker om mig som inte är sanna (3/10).

Annons

Han säger att jag är kärnkraftförespråkare vilket jag inte är annat än ur aspekten att vi måste ha elström från dem tills vi har annan baselproduktion. Och det är en helt annan sak. Det är att ta ansvar i debatten.

Vindlobbyn spelar under täcket med hela svenska folket genom att förtäckt förespegla oss att vindkraft kan ersätta kärnkraft.

Det är fysiologiskt omöjligt att ersätta kärnkraft med vindkraft.

Vi ska använda de hundratals miljarder som nu investeras i onödig vindkraft till att forska fram ny baskraft – el som alltid finns. Vatten- och kärnkraft stavas den för närvarande. Stänger vi av kärnkraften kommer en stor del av Sverige att bli strömlöst och hela vårt stamnät att sluta fungera. Detta oavsett hur många vindkraftverk vi har. Ska man ha åsikter i debatten måste man ha detta med sig.

Häromdagen invigdes första möjliga steget mot ny svensk baskraft i vågkraftanläggningen på västkusten. Den produktionen ger alltid el, om den funkar som tänkt, oavsett det blåser eller inte, havet andas alltid.

När vi har ny miljövänlig baskraft som i volym kan ersätta kärnkraften så kan den fasas ut. Innan dess så måste vi ha den kvar, vare sig vi vill eller inte.

Det är mycket att förstå i denna debatt. Det omöjliga förhållandet kärnkraftens ersättande av vindkraft är bara en del. Att förstå vindlobbyns argumentationsteknik för att lura oss en annan och hur det internationella kapitalet utnyttjar bidragssystemet och för oss bakom ljuset. Det vi aldrig talar om är hur politikerna lagt hela detta med vindkraften i vanligt folks knä. Både kostnaderna och landskapsförstörelsen. De står på sidan om utan att ta ansvar. Det är dags att ställa politikerna till svars när folk börjar baktala varandra därför att man inte förstår helheten!

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons