Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft ja men inte här

Ett mycket relevant argument som måste respekteras. Det gäller inte bara vindkraft. Varenda industriexploatering i orörd naturmiljö eller i närheten av där människor bor och har sin livsmiljö, är relevant att protestera emot. Tanken på 750 resta vindkraftverk i Hälsinglands kulturlandskap är grotesk.

Annons

Det är orimligt att några tusen personer i detta land ska tvingas offra sin boendemiljö eller att naturmiljön offras för ett samhälle som fortsatt planeras att bygga på energiförbrukning, överproduktion och överkonsumtion. Du som inte vill ha vindkraftverk inpå knuten eller i ditt blickfång och har mod att säga det, ska inte anklagas för att vara kärnkraftsvän. Du har säkert ädlare tankar. Hur kan man påstå att de som vill värna om natur- och kulturmiljö med en begränsad, försiktig och anpassad vindkraftsutbyggnad, automatiskt vill ha kärnkraft?

I Danmark betalas ersättning ut till fastigheter som påverkas av vindkraften. I ett fall 280 000 för fastighetens minskade värde. Föreningen Danske Torpare med 10 000 medlemmar i Sverige menar att man borde se vad som gjorts i Danmark när det gäller ersättning till drabbade fastigheter. En av danskarna som flyttat till Sverige riskerar att få 9 vindkraftverk i närheten av sitt hus. Han planerar att gå till domstol och kräva ersättning om de blir av. Han skulle aldrig köpt en sommarstuga här i Sverige om det varit vindkraftverk i närheten av fastigheten. Flera av medlemmarna i Danske Torpare flyttade till Sverige för att de drabbats av vindkraftverk i närheten av platser där de sökte stillhet och rekreation. Nu sker samma sak för dem även här. Vindkraft når miljöer som tidigare varit undantagna från exploatering.

Många av de flitigaste ivrarna för vindkraft i Hudiksvalls kommun kommer själva att bo långt ifrån närmaste exploateringsområde. Några bor i själva centrum av staden. Då går det an att kräva vindkraft. Men för dem som drabbas av en anläggning kan det innebära chock, sorg, och stress. Jag undrar vilken natursyn och empati man har när man kan ivra för 750 kraftverk uppe på Hälsingebergen och köra över hundratals människor. Jag hävdar fortfarande att det är mer pengar och politik än miljö det handlar om. Hårdexploatering med vindkraftverk passar inte i ett framtida samhälle baserat på utpräglad uthållighet.

Hans Bovin

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons