Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft i Harsa ska beslutas av Länsstyrelsen

Vi som bor i och besöker Harsa vill att Harsas unika och levande kulturmiljö och natur bevaras, utvecklas och hålls öppet för boende och tillresta, skriver Lennart Wahlström.

Annons

Vi ser Harsagården som självklart centrum och dragplåster. Harsagården tillför i dag många arbetsplatser och betydande intäkter och goodwill till kommunen.

I brev från och intervjuer med ägare av skogsmark lyfts vi fastighetsägare i Harsa fram som skyldiga till att skidåkningsparadiset nu hotas. Markägarna anser att det är Harsagårdens uppgift att få oss att ändra uppfattning om eventuella vindkraftverk och då först undanröjer markägarna hoten mot gårdens skidspår.

Varför blandar markägarna nu in gården, som förhåller sig neutral i vindfrågan, och dessutom betalar en ansenlig ersättning för rätten att ha spår i skogarna? Vad har markägarna att vinna på om deras hot och agerande försätter gården i konkurs?

Markägare och vissa politiker tycks ha stora förhoppningar om att vindkraften ska ge betydande extraintäkter och arbetstillfällen via tillverkningsfabriker. Jag undrar hur de kan sätta så stor tilltro till ett litet enmansföretag som har röda siffror sedan 2008. Ett bolag som ännu inte byggt vindparker.

Bolaget lockar med stor sysselsättning och ökad omsättning. Forskning inriktad på vindparkers lokala bidrag till arbetskraft och omsättning har visat på mycket marginell och kortvarig effekt. Turistnäring kopplad till Harsa och dess skidåkning tillför däremot både återkommande intäkter och arbetstillfällen.

Jag undrar varför politikerna i Ljusdal inte inser detta. Har markägarnas hot i offentliga brev, intervjuer och andra påtryckningar påverkat politikerna? Kommunens vindkraftsplan har flera alternativa etableringsområden där man bör bygga vindkraft. Harsa är inte ett av dessa områden.

Ingen kan väl ha undgått att vindkraftsbranschen idag lider av stora lönsamhetsproblem och att nyetableringar anses olönsamma av branschen. Ersättning till markägare är kopplad till att vindparkerna går med vinst, nu gör mycket få det. Inom några år ska de generösa bidragen som håller verksamheten under armarna fasas ut.

Jag befarar att Harsa riskerar att drabbas av en miniversion i likhet med Northland-äventyret i Pajala. Storslagna planer som slutar i stor besvikelse. I det läget har markägarna ansvaret att avetablera och återställa naturen. OM beslut om tillåtlighet fattas hos Länsstyrelsen kommer krav ställas på avsättning av medel för återställning, i händelse av ett worst case scenario. Kommunen får inte ställa krav på deposition för återställning.

Vi hoppas att markägarna inser att även de har fördelar av ett beslut från Länsstyrelsen.

Lennart Wahlström

natur- och miljöentusiast i Harsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons