Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft för EU och bygden

Svar till Jonny Fagerström (9/9).

Annons

De som haft intresse att motarbeta vindkraften har länge ridit på folks okunskap och använt argument som att ”vindkraften kan bara ge ett marginellt tillskott”. Det har varit dömt att misslyckas helt enkelt för att det inte var sant, och för att vindkraften kommer att byggas och bidra till omställningen från fossilberoendet. Men tyvärr har de varit framgångsrika hittills vilket har försenat den nödvändiga omställningsberedskapen och dialogen.

Sverige är en liten del på den stora gemensamma energimarknaden som är fossilbränsleberoende till över 80 procent. EU-länderna kommer att bygga vindkraft i Sverige som har bra vindar på en stor och glest befolkad yta. Med EU-medlemskapet följde fri rörlighet för kapital och varor, landsgränserna existerar inte som förr, vilket inte alla har fattat.

I det sammanhanget tycker jag att det är värt att påpeka att inte heller Sveriges kärnkraft eller vattenkraft är reserverad för oss.

Hälsinge Vindkraftförenings mål är att så stort värde som möjligt av vindkraftsutbyggnaden ska stanna i regionen och bygden. Därför är det bra när markarrendet hamnar hos personer som bor på orten, köpkraft ger ringar på vattnet och arbetstillfällen, det är troligen inte lika bra för bygden när markarrendet hamnar i Sveaskogs eller de stora skogsbolagens kassor. Vi tror också att det är sunt att en stor del av basförnödenheter som energi ägs och kontrolleras inom regionen.

Jag tycker det är dags att bredda vårt meningsutbyte sista vecka före valet, vad tänker ni politiker göra för att minska konflikterna och öka acceptansen? Vad kommer ni att göra för att säkerställa bygdemedel från vindkraft?

Roland Lundqvist, energikonsult och medlem i Hälsinge Vindkraftförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons