Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft ett vägval för kommunen

Antingen satsar man på att bli en framtida glesbygdskommun, där kommunens välfärdsstandard successivt sjunker. Eller så fortsätter man att bygga vidare på ett samhälle, där olika former av god boendemiljö och friluftsliv är en av hörnpelarna i kommunens samhällsplanering.

Annons

Hudiksvalls kommun har ett vägval att göra.

Antingen satsar man på att bli en framtida glesbygdskommun, där kommunens välfärdsstandard successivt sjunker. Skatteunderlaget minskar och välfärdsservicen följer samma utveckling. Akutsjukhus blir närsjukhus. Företagsetableringarna minskar i takt med att attraktiviteten sjunker. Privata investeringar blir färre och förstärker den negativa spiralen.

Med andra ord; ytterligare ett exempel i Norrland där utvecklingen går åt fel håll. Där platsar kortsiktigt skattefinansierade lokaliseringar av jättelika vindkraftverk på Vårdkasberget.

Av den till kommunen senaste inkomna ansökan om etablering bekräftas visionen: skolklasser ska kunna åka dit och titta på de jättelika kraftverken. Monument för den begynnande glesbygdsepoken. En kommun där de folkvalda väljer kapitalplacerares kortsiktiga närvaro vid byggandet av 25 nya jättelika vindkraftverk, som finansieras av skattemedel och som kräver en utbyggnad av vattenkraften i närliggande kommuner. När energibehovet är som störst blåser det tyvärr som minst.

Eller så fortsätter man att bygga vidare på ett samhälle, där olika former av god boendemiljö och friluftsliv är en av hörnpelarna i kommunens samhällsplanering. En miljö där nuvarande och nya invånare finner det tryggt och stimulerande att bo och verka i. Där företagare och anställda vågar investera långsiktigt. Där skatteunderlaget långsiktigt stärks, som skapar underlag för en bra skola och god sjuk- och hälsovård.

Sundsvalls kommun är ett gott exempel på det senare valet. Vindkraft? Ja, men på västra sidan om E 4. På så sätt väljer man, att prioritera mark- och boendemiljö på ett för kommuninvånarna långsiktigt och tryggt sätt. Vi vågar satsa på långsiktiga investeringar i bostäder och företag, därför att kommunen har förstått värdet av kustnära miljö. Det är därför kommunen har ett val att göra.

Leif Andersson

inflyttad Hudiksvallsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons