Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft det enda rätta

Återigen dyker en av Sven-Erik Bengtssons osmakliga insändare upp (3/10).

Annons

Med samma självgoda besserwisser toner nedsablar han den ytterst miljövänliga vindkraften och förordar vattenkraft och kärnkraft i stället.

Hur kan någon förorda kärnkraften som energikälla när den är ett dödligt hot mot allt levande på jorden? Kärnkraftolyckor har vi redan haft med omkomna, förödda liv och fördärvad natur som följd. Kvadratmil av mark har fördärvats för årtusenden framåt, både vid uranbrytningens gruvor och i havererade reaktorers närliggande områden.

Det är inte fråga om det sker en kärnkraftolycka igen utan när händer det igen?

Vattenkraftsutbyggnaden är med säkerhet Sveriges överlägset värsta miljöförstörning genom alla tider med mil efter mil av ödelagd mark, utraderade samhällen och tvångsförflyttad befolkning.

Som salt på såren så återinvesterar staten varken skatt eller vinst till de skövlade vattenkraftskommunerna och samma gäller bolagens vinstfördelning.

Vet ni svenska folket att staten och bolagen säljer/och har sålt vår nationella egendom vattenkraftverken, älvarna, vattenmagasinen, vår naturresurs, till främmande makt och främmande kapital som nu kvitterar ut det mesta av de hundramiljardvinster som genereras varje år?

Till befolkningen i de skövlade kommunerna och länen har fortfarande inte en nickel återinvesteras 70 år efter vattenkraftsutbyggnadens start.

Vinden har varit i människans tjänst i årtusenden och är lika ofarlig fortfarande. Det är ingen som får skavsår på ögonen av vindkraftssnurrornas blad bara för att bror duktig sjunger kärnkraftens lov och gisslar vindkraften.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons