Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft dålig affär för landstinget

Landstingsfullmäktige i Gävleborg har beslutat att inköpa två vindkraftverk för 80 miljoner kronor. Allt enligt uppgifter hämtade från våra lokaltidningar.

Annons

För mig som vanlig medborgare tycks ett sådant engagemang vara rena vansinnet. Varför ska landstinget engagera sig i utbyggnad av elkraftproduktion?

Landstingens kärnverksamhet är ”sjukvård”. Landstinget ska hålla sig till de uppgifter som medborgarna valt dem till att sköta.

80 miljoner ska ge 3 miljoner i vinst varje år genom lägre energipriser. Man kan fråga sig hur våra landstingspolitiker räknar?

Med en avkastning beräknad till 3 miljoner om året tar det 27 år innan investeringen är betald. I sanning en usel återbetalningstid. Allrahelst som ett vindkraftverk anses vara förbrukat och rivningsfärdigt efter 25–30 år. Därefter återstår nedmonteringskostnaderna, som drar stora summor.

Lägger vi därtill att vindkraftverken ska byggas i Småland, så kan man fråga sig hur landstinget ser på behovet av sysselsättning i vårt eget län? Tydligen bryr man sig inte om våra egna medborgare, som mycket väl behöver varje möjlighet till att få arbete.

Genom att bygga producerande enheter på långt avstånd så kommer man osökt i händerna på ”nätbolagen”. Överföring av elenergi är inte gratis utan lyder under just nätbolagens monopol.

Det bästa för vårt landsting är, att avstå från denna vansinniga affär. Landstinget kan köpa sin energi på marknaden. Genom fördelaktiga avtal borde Landstinget i egenskap av en relativt stor förbrukare av el, kunna träffa fördelaktiga uppgörelser. Detta utan att behöva engagera sig i vanskliga investeringar, för stora summor.

Utbyggnaden av elkraften, ska skötas av dem som kan branschen, utan att vara understödda med våra skattepengar. Det finns banker och landstinget Gävleborg ska inte vara en bank för elkraftindustrin.

Vill landstinget aktivt medverka till miljöförbättringar så finns det osökt oanade möjligheter att aktivt bidra till förbättringar, inte minst inom landstingets egen transportsektor.

Lars Lundqvist, före detta landstingsrevisor, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons