Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft bra för samhället

Svar till Gunnar Hagelin (15/12).

Gunnar Hagelin gör en tänkvärd jämförelse med brunnar byggda i Sverige för att släcka törst i Indien. Trots detta står jag fast vid att klimatinsatser i Sverige är med och löser den globala utmaningen som ökade utsläpp av växthusgaser utgör.

Annons

Gunnar Hagelin är kritisk till att Eon tjänar pengar på att producera, transportera och sälja energi, men jag hävdar att Sverige behöver företag som går med vinst. Tack vare Eons verksamhet kan omkring 5 000 människor gå till jobbet varje dag. Ytterligare många tusen underentreprenörer har sin utkomst från vår verksamhet. Utöver detta investerar vi miljardbelopp i svensk infrastruktur i form av energiproduktion, ledningar och elnät. Sammantaget betyder detta även skatteintäkter för såväl landets kommuner som för staten.

Gunnar Hagelin har helt rätt när han pekar på att vindkraft – tillsammans med vattenkraft, fasta biobränslen och solkraft – får ett stöd i form av elcertifikat. Det är även sant att den sammanräknade mängden certifikat för en stor vindkraftpark uppgår till stora summor. Men sett till de enorma investeringar en vindkraftpark kräver och sett till vad det kostar att driva och underhålla en sådan park utgör dessa stora summor bara en del.

Eon känner ödmjukhet inför dessa stora summor. Därför vill vi investera dem i bra energislag. Och i de energislag som bäst gynnar oss och bäst gynnar samhället. Jag anser fortfarande att vindkraft är en sådan energikälla.

Samtidigt ska Gunnar Hagelin veta att hans inlägg fått mig att såväl räkna som fundera; för å ena sidan behöver vi alla tillgång till förnybar och prisvärd energi, å andra måste vi vara rädda om den miljö som påverkas när vi producerar denna energi. Detta är en utmaning som kräver stor eftertanke.

Mattias Hennius, kommunikationschef, Eon Vind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons