Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft bäst för miljön

Att döma av Kjell Söderlund (7/6) har vi i Sverige en onödigt stor elproduktion.

Annons

Detta är emellertid en klen tröst under kalla vintrar med elpriser som skjuter i höjden, sinande vattenmagasin och återstart av oljekondenskraftverket i Stenungssund.

Ja man kan undra om vi befinner oss i samma värld.

Kungliga Vetenskapsakademin gör bedömningen att avveckling av kärnkraften skulle göra det nödvändigt att bygga ut återstoden av vattenkraften. Enligt energidepartementet under ledning av Anna-Karin Hatt (C) kommer kärnkraften att behövas under "överskådlig tid".

Tyskland avvecklar sin kärnkraft.

Sanningen är den att Sverige vissa år importerar och andra år exporterar el som sig bör på en integrerad marknad. Vårt gynnsamma läge med vattenkraft borde göra att vi aldrig skulle behöva importera el.

Jag har länge varit skeptisk till vindkraft eftersom den tycks ge endast marginellt energitillskott. Nu har vindkraftverken blivit större och effektivare, och satt i ett system med vattenkraft som bas och bioenergi som ytterligare komplement, är vindkraften här för att stanna. Det finns ingen kraftproduktion som är miljövänligare. Det är fullt realistiskt att tänka sig ett energisystem med enbart förnybar energi och utan kärnkraft.

Man kanske skulle börja med att mer fokusera på hur mycket energi vi egentligen behöver utifrån olika scenarion.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons