Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft är ren galenskap

Bergström skriver att han vill bygga vindkraftverk för att exportera el via europeiska elmarknaden. Varför ska vi sälja ut vår natur- och kulturmiljö vilket det i praktiken innebär? Vem söker naturupplevelser i närheten av vindkraftsparker?

Annons

Svar till Sven Bergström (C) angående vindkraft. Vindkraftsfrågan är det mest galna Sven Bergström gett sig in på. Följande är utgångsläget enligt svenska myndigheters hemsidor: vi har inte elbrist i landet. Elförbrukningen ökar inte. Vi gör inte koldioxidbelastande el.

Bergström vill ha ökad försörjningstrygghet för el. Därför vindkraftverk, menar han.

Bland annat kan vattenkraften moderniseras för att få mer el.Trimmar inte de internationella ägarna sina verk måste politikerna tvinga dem! Vi behöver ansvarsfulla elproducenter som inte ställer av verk eller kör dem med reducerad nivå. Och som utvecklar sin produktion av vattenel. Ägaransvar är en politisk fråga. Lös den!

Sveriges installerade elproduktion ligger högt över förbrukad el. Bergström vill att vi ska ligga ännu högre. Varför när vi inte behöver mer el och elförbrukningen går ner? Bergström skriver att han vill bygga vindkraftverk för att exportera el via europeiska elmarknaden.

Varför ska vi sälja ut vår natur- och kulturmiljö vilket det i praktiken innebär? Vem söker naturupplevelser i närheten av vindkraftsparker? Vem kallar industrilandskap för sin hembygd? Med vindkraftverk i vår naturmiljö kommer Europas naturturister att vara hänvisade till Finland och Ryssland.

Centraleuropa kan bygga sina egna vindkraftverk utefter sina kuster, berg, alper och industriområden för att få grön el. Att bygga gigantiska tivolin bestående av massiva mängder blinkande och alltid ljudande vindkraftverk i vårt skogs- natur- och kulturland är orimligt i ett Sverige som enbart gör koldioxidfri el. Är det verkligen Centerpartiets nya landsbygdspolitik?

Bergström vill få oss att tro att vår bygd tillförs stora investeringar. Det är inte rätt. Den personal som sätter upp vindkraftverk är många gånger från till exempel Baltikum och Polen. De är här en kort byggtid. Service utförs av ett fåtal specialister. Verken byggs utomlands.

Markägare, internationella kapitalet och politiker står emot vanligt folk i frågan. Folket vill behålla sin natur och sitt kulturlandskap. Kapitalet vill i praktiken tjäna pengar på exploatering av vår natur. Och politiker söker desperat argument i debatter med politiska motståndare.

Det finns bättre alternativ för vår natur och kultur. Den är vår främsta källa till rekreation och folk behöver natur och svensk kultur för sitt välbefinnande. Hälsingland har ett växande antal företag som nyttjar vår natur och kultur.

Naturturism är arbetsintensiv och ger lokala arbeten på ett långsiktigt och uthålligt sätt. Hälsingland är bra på naturturism och den växer kraftigt även på internationella gäster. Sverige behöver el men inte det överskott Bergström använder som skäl till vindkraftsparker.

Satsa på att spara el. Vi behöver lokala arbetstillfällen i uthållig miljö.

Kommer även Bergström inse att vindkraftsparker är ren galenskap?

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons