Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilseledda opinionsbildare

Vindkraften diskuteras ofta i medierna numera. Det är bra. På sistone har flera skribenter okritiskt tagit till sig och citerat en artikel om vindkraft publicerad i Svenska Dagbladet (22/4). Den är skriven av kärnkraftsvännerna i Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) energiutskott som är kritiska till den svenska vindkraftutbyggnaden.

Annons

Strax därefter sågar Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy, före detta generaldirektör vid Energimyndigheten, nu ordförande i Japan Renewable Energy Foundation, artikeln av KVA:s företrädare och menar att ”deras självgoda utrop om sin oförmåga att begripa, är ingen vetenskaplig bedrift”.

Hans Degerman har i två insändare (28/4, 4/5) ondgjort sig över vindkraften i allmänhet och elcertifikat i synnerhet. Även Anders Eklund resonerar i ledaren (Ljusnan 7/5) kring vindkraft och turism. Jag tänker inte här beröra vare sig elcertifikat eller turism.

Men, båda citerar vetenskaparnas påstående nämligen ”Sverige har ett fossilfritt elsystem”. Vilket är osant!

Urankraften nämns inte men eftersom den i dag står för knappt 40 procent av elproduktionen är det bland annat den som åsyftas.

I ett livscykelperspektiv orsakar all elproduktion koldioxidutsläpp.

I december 2009 anmälde Paul Rimmerfors och jag kraftjätten Eon till Konsumentverket (KOV) för ”vilseledande reklam och marknadsföring” då de i helsidesannonser i många tidningar påstod att kärnkraft är ”en helt koldioxidfri energikälla”.

Vi utgick ifrån en studie som gjorts vid Stanforduniversitetet med 117 vetenskapliga referenser och inga externa sponsorer inblandade i projektet.

KOV förbjöd kraftjätten Eon att hävda att kärnkraften är koldioxidfri eftersom det är felaktigt. Efter flera månader lovade Eon att sluta ljuga och slapp därmed bli dragna inför Marknadsdomstolen.

Trots detta fortsätter många kärnkraftsvänliga politiker, opinionsbildare och till och med vetenskapsmän att sprida det osanna påståendet att urankraften är koldioxidfri!

I en livscykelanalys (LCA), som givetvis är den enda rättvisande och godtagbara metoden blir enligt Stanfordstudien, utsläppen av koldioxid, CO2, från olika energislag uttryckt i g/kWh som följer: vind 5, sol 39 (troligen lägre nu eftersom soltekniken den senaste tiden förbättrats avsevärt) våg 52, vatten 60, kärnkraft 124, kol 439.

Det är skamligt av vetenskapsmän att missleda allmänheten inklusive opinionsbildare.

Birgitta Ohlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons