Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill S montera ner basindustrin?

Den rekordkalla vintern har tydligtgjort vägvalen i svensk energipolitik. I takt med att termometern rasat i botten har elpriserna rusat i höjden. Trots detta har oppositionen med Mona Sahlin i spetsen meddelat att kärnkraften ska avvecklas.

Annons

Den rekordkalla vintern har tydligtgjort vägvalen i svensk energipolitik. I takt med att termometern rasat i botten har elpriserna rusat i höjden. Konsumentverket meddelade nyligen att en genomsnittlig villakund med rörligt pris få en elräkning som är omkring 700 kronor högre jämfört med samma månad förra året. För basindustrin som står för en stor del av elkonsumtionen i vårt land är detta förstås också en prövning. En förklaring till de höga priserna, utöver det kalla vädret, är att flera kärnkraftsreaktorer stått stilla för reparation. Elbristen har också tvingat Sverige att importera fossil reservkraft.

Trots detta har oppositionen med Mona Sahlin i spetsen meddelat att kärnkraften ska avvecklas. Vid ett maktskifte kommer alltså Sverige att behöva förlita sig på att importerad el – stick i stäv med tanken om en oberoende och billig svensk elförsörjning. Det vore intressant att höra hur Raimo Pärssinen och övriga socialdemokrater tänkt att vi ska klara en hållbar klimatpolitik och bevara Gävleborgs basindustri utan kärnkraft? Vi talar trots allt om en energikälla som står för nästan hälften av vår elproduktion.

Margareta B Kjellin (M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons