Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill lokalpolitikerna förvandla Hudik till ett Tensta?

Varför pågår den fixerade debatten att Hudiksvalls järnvägsstation ska ligga i Hudiksvalls stads centrum? undrar Sören Molander.

Annons

Hudiksvalls kommun behöver ett resecentrum för hela kommunbefolkningens service och näringsverksamhet, inte bara för staden. Visserligen pågår samma sjukliga debatt i hela Sverige, att allt måste centraliseras till orimliga samhällskostnader, och till vilket förfång som helst för samhällen utanför städerna.

Är det våra lokalpolitikers dröm att förvandla Hudiksvalls stad till ett nytt Tensta, Farsta, Kista eller Märsta, sovstäder med höghusbebyggelse, runt ett dött centrum, där innevånarna pendlas in till de statliga arbetsplatserna i Storstockholm? Ett sådant antagande är inte alls orimligt för det går inte att läsa en offentlig handling från vår förvaltning utan att mötas av texten, det är bara 2,5 timmars resväg till Stockholm, som om det vore en merit för Hudiksvall.

Läs mer: Galna Hudik – låt oss invånarna få rösta om dragningen

Resecentrumet med järnvägsstation ska placeras vid Årstafältet, genomfart genom Visvall, cirka en kilometer söder om nuvarande stationsläge där kommunens största trafikflöde är ett faktum, där ansluter riksväg 84 till både gamla och nya E4. På Årstafältet är det fritt från bebyggelse med gott om utrymme för pendlande bussar och resenärers parkerade bilar.

I jämförelse med tunnelförslagen under staden så är det måttligt kuperade landskapet ut till planerat dubbelspår via Årstafältet en avsevärd kostnadsbesparing.

Ett resecentrum vid Årstafältet skulle knyta ihop Medskogs trafikplats och näringsidkare med staden och inspirera till ytterligare företagsetableringar öster där om, in mot Hudiksvall.

Största vinsten för Hudiksvalls stad med att flytta järnvägsstationen en kort bit söderut är att hela Kattvikskajen och Håstaholmen blir tillgänglig utan kostsamma viadukter och tunnlar.

Trafikanternas flaskhals vid Möljen österut blir då för oss medborgare endast ett bedrövligt minne.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons