Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha svar från Moderaterna

Främst Moderaterna hävdar att vi ska släppa friskoleansökningarna fria samtidigt som de går ut och lovar att inga skolor ska läggas ned. Hur går detta ihop?

Annons

Jonas Winder (26/2) skriver att han inte får ihop hur jag resonerar kring vad som händer om friskolor med 620 elever startar i vår kommun. Det märkliga är att Winder sedan redogör för precis samma saker som jag pekat på, även om kanske vår ideologiska grundsyn skiljer sig åt. Det jag sagt hela tiden är att om friskolor startar med 620 elever kan det ur ett kommunalt perspektiv hanteras på främst tre sätt. Vi har kvar alla skolor och det krävs då en skattehöjning på 75 öre. Vi säger upp cirka 100 lärare eller vi lägger ner skolor.

Jag har aldrig förespråkat en skattehöjning. Snarare tycker jag det är olämpligt med höjningar av den kommunala skatten då det slår oproportionerligt hårt mot de med lägst inkomster. Då återstår de två andra alternativen vilka Winder också redogör för. I sak finns det därför inget som skiljer våra åsikter åt.

Det intressanta är dock att delar av oppositionen inte ställer upp på denna analys. De hävdar att trots att 620 elever försvinner från den kommunala skolan så ska inga skolor läggas ner. Jag har i fullmäktige, kommunstyrelse och här på debattsidan försökt få dem att redogöra för hur de tänker, men aldrig fått några svar. Främst Moderaterna hävdar detta att vi ska släppa friskoleansökningarna fria samtidigt som de går ut och lovar att inga skolor ska läggas ned. Hur går detta ihop?

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons