Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken ignorans av Holmberg!

/

I sin insändare En modern vidskepelse (
26/11
) skriver Andreas Holmberg att han inte tror på transpersoners existens. Vilken ignorans! skriver Lindvi Forsberg.

Annons

Sannolikt har transpersoner funnits i alla tider och kulturer, det är inget nytt. Det går att läsa om kända transpersoner i historien, från antiken och framåt. Andreas insändare säger ingenting, absolut ingenting om hur det faktiskt ligger till. Däremot säger den en hel del om varför det kan vara så svårt att komma ut som transperson och varför transpersoner är överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Vanessa Lopez är en transkvinna och transaktivist som ångrar själva underlivskirurgin, inte att hon lever som kvinna. På den tiden var man tvungen att sterilisera sig för att få genomgå könskorrigering och hon fick ingen vetskap om att det gick att göra utan själva kirurgin. Hade hon fått välja idag så hade hon gärna haft kvar sin snopp. Idag finns det, tack och lov, ingen sådan lag och de transpersoner som känner sig nöjda med sin kropp kan välja att avstå kirurgin. Så ja, det finns transkvinnor med snopp och transmän med snippa. Det är inget hittepå, de finns, på riktigt!

Vanessa har nyligen skrivit en barnbok som heter Det är jag som är Mickan! som handlar just om detta. Könstillhörighet har inget med medfödda genitalier att göra. Antingen kan du Andreas välja att acceptera det eller så får du gärna hålla dina omoderna och transfobiska åsikter för dig själv

Lindvi Forsberg

tvåbarnsmor, Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons