Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka ska använda biogasen i Söderhamn?

Om en biogasmack ska byggas i Söderhamn bör Gästrike Ekogas stå för hela kostnaden. Allt matavfall som insamlas av renhållningen i Söderhamn bör hämtas av transportfordon från Gästrike Ekogas. Vi skattebetalare ska väl inte stå för den kostnaden, skriver signaturen Miljöekonom.

Annons

Enligt en artikel i Söderhamns-Kuriren (28/9) har Söderhamn Nära för avsikt att gå in som delägare i Gästrike Ekogas. Det framgår inte av artikeln om gasen består av rötad metan eller uppgraderad meta, det vill säga fordonsgas. 

Om en biogasmack ska byggas i Söderhamn bör Gästrike Ekogas stå för hela kostnaden. Allt matavfall som insamlas av renhållningen i Söderhamn bör hämtas av transportfordon från Gästrike Ekogas. Vi skattebetalare ska väl inte stå för den kostnaden. Ingen vet vad priset blir för flaktransporterad biogas från Forsbacka till Söderhamn. 

Matavfallet kan omvandlas till matjord eller brännas i Bollnäs som tidigare. Välj det billigaste alternativet! Vi har redan förlorat många miljoner på grund av Söderhamn Näras ledning genom den misslyckade satsningen på en kommunal biogasanläggning.

Utbyggnaden av tankstationer för biogas i södra Norrland är nog mer en nationell fråga. Vilka ska använda biogasen i Söderhamn? Ska bussar och transportfordon konverteras för att köra på biogas?

Slutnotan blir stor för att bli delägare i Gästrike Ekogas. Det finns anledning att hantera skattemedel och kostnader för fjärrvärme och elleveranser på ett klokt sätt i Söderhamns kommun – en kommun med ett stort budgetunderskott.

Miljöekonom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons