Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka nya klimatsmarta vanor vill du börja med?

/

Varför inte passa på att hitta nya klimatsmarta vanor och bidra till en rättvisare värld, skriver Barbara Evaeus och ger flera enkla tips.

Annons

Klimatförändringarna håller på att bli en av världens allra största rättvisefrågor. Det är vi rika länder i nord som står för den stora delen av utsläppen av växthusgaser – samtidigt som det är de fattiga länderna i syd som får ta de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Varför inte passa på att hitta nya klimatsmarta vanor och bidra till en rättvisare värld, i samband med klimatmanifestationen Earth Hour som äger rum nu på lördag?

Jordens klimat håller på att blir allt mer extremt och 2016 blev det varmaste året sedan mätningarna började år 1880, enligt rapporten från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som släpptes 21 mars i år. Enligt rapporten gick 2016 till historien med flera oroväckande rekord med extremtorka, arktiska värmeböljor, krympande havs- och inlandsisar och stigande havsnivåer.

Samtidigt visar Klimatbarometern 2017 som gjorts av Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF i samband med Earth Hour att enbart 42 procent av svenska befolkningen tror att deras livsstil påverkar människor som bor i länder med hög fattigdom. Det är förvånansvärt lite.

Tydliga tecken talar för att vi måste ställa om vår livsstil. WWFs senaste Living Planet Report visar att vi överkonsumerar jordens resurser år efter år. Idag skulle vi behöva 4,2 jordklot om hela jordens befolkning anammade samma livsstil som vi har i Sverige.

Ska vi leva inom ramen för den enda planeten vi har måste vi tänka om när det kommer till vad vi äter, hur vi reser, bor och shoppar. Här är några tips som kan göra skillnad:

· Halvera din köttkonsumtion – ät mer vegetabiliska proteiner – då kommer du också att må bättre och hålla dig friskare, samtidigt som du gör en enorm insats för klimatet och miljön.

· Släng inte ätbar mat. Idag når en tredjedel av den mat som produceras aldrig fram till våra magar.

· Flyg mindre – semestra i Sverige istället – eller åk tåg.

· Gå eller cykla kortare sträckor istället för att ta bilen. Du sparar inte bara koldioxidutsläpp, du sparar också pengar och får mer motion.

· Minska miljöpåverkan från din konsumtion av prylar – dela, låna eller byt.

Om omställningen till en fossilfri värld ska bli möjlig är vi beroende av att de rätta politiska besluten fattas som gör det möjligt för oss att leva det efterlängtade och attraktiva klimatsmarta livet. Men självklart måste vi alla göra vad vi kan för att uppnå en rättvisare värld, där vi alla lever inom ramen för den enda planet som vi har.

Barbara Evaeus

Senior Rådgivare Klimatkommunikation, Världsnaturfonden WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons