Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka mål har Vattenfall?

Tidningen Dagens Industri intervjuade Vattenfalls finanschef Ingrid Bonde onsdagen den 5 december om Vattenfalls dåliga ekonomi. Hon anger det nuvarande låga elpriset som huvudorsak och utesluter inte uppsägningar av personal.

Annons

Statliga Vattenfall bildades för att vara en motvikt till privata vinstintressen och verka för rimliga elpriser till svenska hushåll och företag i Sverige. Låga elpriser gav Sverige en konkurrensfördel mot Europa och resten av världen.

När Vattenfall blev bolag, med svenska staten som ensam ägare, hade man möjligheten att styra bolaget genom ägardirektriv och på så sätt ge Vattenfall mål och mening. Detta försummandes grovt. Åk ut i Europa och tjäna pengar, på vilket sätt lägger vi oss inte i, bara vi får en avkastning på 15 procent på eget kapital, var nog det enda direktivet.

Vattenfall utnyttjade sina fria händer och satsade våldsamt i kol, gas och kärnkraft. Miljarderna försvann i mer eller mindre tvivelaktiga affärer. Man köpte bland annat två kärnkraftverk i Tyskland som missköttes och ställdes av under flera år för att slutligen ställas av för gott genom regeringsbeslut om avveckling av den tyska kärnkraften. Vattenfall hade också givit garantier för obegränsad ersättning till den tyska staten vid en eventuell kärnkraftsolycka och därigenom riskerat hela bolagets existens.

Vid högtidliga tillfällen får vi svenskar höra att vi äger Vattenfall. På vilket sätt märker vi av detta? Ägarstyrningen är obefintlig. Vattenfalls främsta mål verkar vara höga elpriser och det är precis tvärt emot tidigare intressen. Misskötsel av svenska kärnkraftverk och därmed ständigt återkommande avställningar fungerar inte längre nu när svenska myndigheter skärpt övervakningen av kärnkraften. Annars var det ett sätt att pressa upp elpriset. Tillgängligheten för svensk kärnkraft var nere kring 50 procent för något år sedan och det var näst sämst i Europa. Nu ligger tillgängligheten på cirka 95 procent.

Ett bolags viktigaste mål är samhällsnyttan. På andra plats kommer aktieägarintressen. Vattenfall har som främsta mål att ge en god utdelning till den svenska staten. Hur dessa pengar sedan användes är en annan fråga. Svenska medborgade och företag bör fråga sig vad vi har för nytta av Vattenfall. Att härja runt i Europa och genom tveksamma investeringar förskingra skattepengar kan inte ligga i svenska elkonsumenters intresse.

Ingrid Bonde tycker att fler elkablar till utlandet och därigenom ökad export av svensk koldioxidfri el med god förtjänst skulle vara en bra lösning. Eftersom Vattenfall är totalt ointresserad av svenska elkunder samtidigt som staten gör allt för att pressa hushållen på allt högre skatter och avgifter för sin elkonsumtion ser framtiden allt dystrare ut.

Stig Andersson

vänsterpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons