Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med brett utbud av medier

Svar till Alf Norberg (10/8). Alf Norberg lyssnar på hundratals radiostationer i sin telefon eller dator och låt oss först konstatera att det är en del av det nya medielandskapet i Sverige, men låt oss också konstatera att det inte är Vänsterpartiets förtjänst att man kan göra det.

Annons

Fria medier i demokratiska länder är inte det första som brukar kopplas ihop med statsskick och länder som står Vänsterpartiet nära. De har också, som ett ytterlighetsparti i Sveriges riksdag, konsekvent röstat emot all utveckling av fria och från staten oberoende medier i Sverige. De var emot den fria privata lokalradion liksom den fria och privata tv:n, och man hade säkert förbjudit internet också om det hade gått. I Kina är internet hårt censurerat. Vänsterpartiet ska alltså i dessa frågor inte ha en särskilt hög svansföring. Frihet och valfrihet är inte Vänsterpartiets modell inom medieområdet, och att Norberg lyssnar på statliga P1 i bilen är en logisk konsekvens av Vänsterpartiets mediepolitik där staten vet och kan bäst.

Jag ser fram emot en ny mediepolitik för framtidens medielandskap, och det finns all anledning att välkomna den kommande public service-utredningen. Det återstår också andra viktiga mediefrågor som måste lösas under mandatperioden. Det finns inte någon anledning att ha en reklamskatt på annonser i Sverige. Vi borde tillåta annonser för utländska spelbolag i svenska dagstidningar och lika självklart borde straffskatten på den privata lokalradion tas bort – det som kallas koncessionsavgifter. Tack och lov saknar Vänsterpartiet allt inflytande över framtidens mediepolitik och det ska både journalister, annonsörer, läsare, lyssnare och tittare vara tacksamma för.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons