Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarier inte önskvärda i Ovanåkers kommun

Ett otrevligt och drabbande brev låg och väntade på oss efter vår resa i Norge denna månad. I brevet meddelas min fru följande:

Annons

"Du har nu arbetat hos oss en tid. Vi har verkligen uppskattat det jobb du gjort. Genom att vikariera har du fått prova på yrket och vi hoppas att det varit en positiv upplevelse för dig så att du nu är redo att utbilda dig till förskollärare alt. lärare. Jag kommer nu att ta´ bort dig från vår vikarielista, men du är välkommen att anmäla dig igen om/när du påbörjar högskoleutbildning inom vårt område".

På annat håll söker man barnskötare till vikariat eller anställning. Jag finner då märkligt att man i ett samtal påstår att lagen förbjuder kommunen att låta till exempel barnskötare vikariera hädanefter. Det är tvärstopp! Min fru har haft glädjen att få vikariera i stort sett i ett och ett halvt år nu i Ovanåkers kommun, sedan januari 2014, men nu plötsligt efter sommaren är det helt otänkbart.

Att vid 60 års ålder rekommenderas att utbilda sig till förskollärare som tar tre och ett halvt år, samt läsa upp betyg innan dess, gör att när hon är färdigutbildad är det dags för pension. Att då få rådet att utbilda sig för tjänsten är ju inget annat än en käftsmäll!

Jag tror inte att vikariebehovet i Ovanåkers kommun har lösts under den gångna sommaren. Ovanåkers kommun bakbinder duktiga vikarier som förvägras jobba och göra en fin insats för di små. Livs -och yrkeserfarenhet väger mycket lätt tycks det. Min fru har jobbat hela sitt yrkesamma liv som barnskötare. Tyvärr är hon inte ensam om att ha´ fått ett sådant här besked från Ovanåkers kommun, fler med henne har fått bita i gräset.

Hans-Gunnar Olsson

Alfta

Svar direkt

Ovanåkers kommun strävar efter att anställa högskoleutbildade/legitimerade förskollärare så långt möjligt enligt vad skollagen föreskriver.

Kommunen har som del i en rekryteringsstrategi sett det som viktigt att erbjuda vikariat till personer som i förlängningen kan tänka sig att få en tillsvidareanställning inom förskolan som legitimerad förskollärare. Det är bra om många kan prova på att vikariera och få en bild av hur det är att arbeta på en förskola och få inspiration till att utbilda sig för yrket.

En person som vikarierar får prova på yrket ett antal dagar (250-300) och sedan ta ställning till om fortsatt arbete är intressant och i så fall påbörja utbildning. Detta informeras till de vikarier som ställer sig och som står på vår vikarielista. Den 11 februari 2015 hölls även en information dit de 80 personer som då fanns på vikarielistan var inbjudna. Förskolecheferna hade tillsammans med de fackliga organisationerna Kommunal och Lärarförbundet ett samråd den 5 februari om innehållet i informationen som skulle ges på mötet.

Vi beklagar om innehållet i brevet för er del kom som en överraskning och att uppmaningen att påbörja utbildning vid 60 års ålder uppfattades som otrevligt. Texten i brevet och övrig information är generell, lika för alla oavsett ålder.

Solveig Landar

barn- och utbildningschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons