Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariens dilemma

Som vikarie så ska du finnas tillgänglig dygnet runt och året om. Du har som (tim)-vikarie aldrig semester, kan aldrig lämna några tider om hur dina barn ska vara på dagis, och vet aldrig hur din lön ser ut från månad till månad.

Annons

Äntligen skrivs någonting om oss vikarier! Äntligen granskar någon de villkor som vikarier arbetar under.

Jag vet – jag är också vikarie fast i kommunal regi. Som vikarie så ska du finnas tillgänglig dygnet runt och året om. Du har som (tim)-vikarie aldrig semester, kan aldrig lämna några tider om hur dina barn ska vara på dagis, och vet aldrig hur din lön ser ut från månad till månad.

Man får lätt ont i magen när det gått en vecka in på månaden och det ännu inte kommit ett sms om att man är önskad någonstans. Som vikarie har du ingen handledning (fast det är vi som kanske behöver det mest), inga arbetsplatsträffar oftast, men förväntas ändå sköta ett arbete som en ordinarie personal, gärna lite bättre. Fast inte för bra, för att som vikarie ska du också vara lätt utbytbar, nästa pass kanske går till en annan.

Vi ligger med våra mobiltelefoner under kudden för att hinna med att svara ja om ett pass behöver tillsättas.

Jag har också jobbat alldeles för mycket nu... så till mig skickas inga sms längre. Fast man talar inte om att jag kanske närmar mig las-gränsen utan om att kommunen nu bara har "utbildade undersköterskor" som vikarier i rekryteringsenheten. Detta stämmer inte. Det finns många i rekryteringsenhetens stall som inte har någon utbildning till undersköterska.

Det är tragiskt hur en kommun – en enormt stor arbetsgivare tillåts behandla människor. Så snälla HT, fortsätt granska villkoren för offentligt anställda och vikarier. I dessa kristider gör folk vad som helst för att behålla sitt jobb, och vill kanske inte ifrågasätta för mycket så vi behöver er som en oberoende instans som tittar på hur det ser ut. Fortsätt granska!

Jättetrött vikarie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons