Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill kunna flytta hem igen

Vi finns som vill låta våra barn växa upp i de små byarna som Freluga, Lottefors och Vallsta. Men är vi välkomna? Man kan ju börja tvivla när skolor läggs ner, BB flyttas och det satsas allt mindre på den nya generationen.

Annons

Som en av de utflugna åttiotalisterna, men som ändå har Bollnästrakten som sin hemort, kan jag inte bara vara tyst. Bollnäs, eller södra Hälsingland, är för många av oss en plats förknippad med vår uppväxt. De blå bergen, älvarna som sakta flyter fram genom landskapet och de härliga vintrarna som avnjuts med en kopp varm choklad i skidspåren. En plats där naturen fortfarande är nära och de röda stugorna med vita knutar aldrig är långt borta.

Med andra ord den ideala platsen att en dag återvända till när det är dags att "slå sig till ro" för att bilda sin egen familj. En ljuvlig plats för barn att växa upp på.

Men tydligen är inte barn längre välkomna i vårt barndoms södra Hälsingland. Det är nu ett tag sedan BB las ner. Uppenbarligen så har politikerna blivit lurade att tro att det inte finns någon framtid kvar för vår bygd. En avbefolkningsplats. En plats endast för dem som är för gamla för att flytta. En plats där det bara snart finns gravstenar kvar.

Men tro mig, vi finns som längtar "hem" igen. Vi finns som vill låta våra barn växa upp i de små byarna som Freluga, Lottefors och Vallsta. Men är vi välkomna?

Man kan ju börja tvivla när skolor läggs ner, BB flyttas och det satsas allt mindre på den nya generationen. Inte ens ett ultraljud kan man längre få på Bollnäs sjukhus! Politiker, tänk om. Vi finns men fortsätter ni att demolera vår bygd kanske vi får finna en fristad på någon annan plats. Någonstans där nya familjer och barn är välkomna. Där det satsas på "de små" och det finns framåtanda. Tänk om för än är det inte för sent.

Vi finns här fortfarande – i alla fall ett litet tag till som flyttduvor som längtar hem. Så snälla, ta inte vårt hem och våra framtidsdrömmar i från oss. Bered plats för våra kommande barn så södra Hälsingland åter kan blomstra. Låta barnens skratt höras åter i vår bygd innan det är för sent. Vi finns, och vi längtar hem.

Men frågan är om det kommer finnas något "hem" att komma hem till...

Flyttfågeln

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons