Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha en bred kulturdebatt

Svar till Kenneth Nilshem (23/7). För oss partier inom Samverkan Gävleborg är kultur en viktig fråga. I juni presenterade vi våra gemensamma budget- och planeringsförutsättningar.

Annons

Vi vet att landstingets ekonomi är väldigt ansträngd trots att vi idag har landets högsta landstingsskatt. Dessutom har vi idag en majoritet där Centerpartiet ingår, som inte har kontroll på kostnadsutvecklingen inom landstinget.

Därför måste vi vända på varenda krona och prioritera för att få fram de resurser som krävs för att vi ska kunna bedriva en bra hälso- sjukvård. I vårt förslag fanns det bland annat med sparkrav på TRU-nämnden, ledningskontoret och den icke vårdnära administrationen.

Kenneth Nilshem borde ha insikt i hur budgetprocessen fungerar. När vi beslutar om ramarna för verksamheterna ska dessa sedan återkomma med vilka åtgärder som krävs för att få en budget i balans för att sedan fullmäktige ska besluta om budget i november. Det är på detta sätt processen ser ut och det borde även Kenneth Nilshem ha kännedom om.

När det gäller besparingen på TRU-nämnden var vi tydliga med att detta inte ska drabba barn och ungdomar och kollektivtrafiken, vilket är en tydlig signal till nämnden. För att klara av en sänkning av ramen med 10 miljoner kronor krävs det inte att vi lägger ned någon verksamhet, utan det finns annan verksamhet som inte ingår i de som vi tydligt prioriterar där kostnadsminskningar kan göras. Detta måste så klart beredas i vanlig ordning av TRU-nämnden och dess tjänstemän.

Det är anmärkningsvärt att Kenneth Nilshem kräver exakthet i dessa 10 miljoner kronor, medan majoriteten har ett ospecificerat sparpaket på 140 miljoner kronor, som tydligen inte behöver preciseras. Detta är inte konsekvent.

På initiativ från partierna i Samverkan Gävleborg hade landstingsfullmäktige en debatt om den regionala kulturen. Vi välkomnar en bred diskussion om kulturen och dess förutsättningar, som sträcker sig utöver enskilda förslag om budgetramar, och som fokuserar på innehåll istället för organisation och finansiering.

Den 19 september är det val, en röst på något av Samverkanspartierna är en röst på en ny icke socialistisk majoritet i landstinget. Din röst gör skillnad.

Patrik Stenvard (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (SVP)

Ingemar Kalén (KD)

Samverkan Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons