Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill göra a-kassan mer solidarisk

Högeralliansen har gett ett klart besked. Höger partierna går till val på en obligatorisk a-kassa med olika avgifter för olika yrkesgrupper.

Annons

Högst för dem som löper störst risk att bli arbetslösa – och ofta är lågavlönade. Sänkta skatter tas tillbaka som högre och ojämlikt fördelade avgifter. Regeringens mål är att pressa ner lönerna i branscher med hög arbetslöshet. Svenska folket ska betala sina skattesänkningar med lönesänkningar.

Frågan som man bör ställa sig är om det är rimligt att en hotellstäderska betalar 405 kronor i a-kasseavgift medan en läkare betalar 90 kronor. Är det rimligt att en metallarbetare betalar 290 kronor mer i a-kasseavgift än en ingenjör. Är det rimligt att en deltidsarbetande barnskötare betalar 54 kronor mer i a-kasseavgift än en advokat.

Regeringens förslag är en straffskatt för vanliga arbetare. Förslaget är orimligt och orättvist. En obligatorisk a-kassa i kombination med differentierad avgift gör inte att det blir mer lönsamt att arbeta. Däremot blir det mer olönsamt att vara arbetare. Den nya skatten kommer att slå mycket hårt mot breda grupper av vanliga arbetare.

Socialdemokraterna kommer tillsammans med övriga partier i en rödgrön regering att sänka kostnaden till cirka 80 kronor för alla och höja taken i a-kassan så att breda grupper i samhället får bättre utbyte av försäkringen, det är en politik som kommer att återskapa förtroendet för a-kassan och göra den mer solidarisk.

Syftet med regeringens politik är att öka klyftorna i Sverige. En straffskatt för låginkomsttagare är omvänd fördelningspolitik som syftar till att sänka svenska folkets löner.

Vi vill ha en ny regering som förstår hur vanliga arbetare har det. Vi kommer att rösta bort den sittande regeringen den 19 september.

Åsa Lindestam

riksdagskandidat (S)

Roland Bäckman

riksdagskandidat (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons