Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tänker aldrig låta ropen sluta skalla

Elin Pöllä, ordförande SSU Gävleborg, bemöter MUF Gävleborgs debattartikel som handlade om bristerna i dagens förstamajfirande.

Annons

MUF:s förbundsordförande Rasmus Törnblom och MUF Gävleborgs ordförande Adam Rystedt skriver i sin debattartikel i Hela Hälsingland 11 maj att arbetarrörelsens dag första maj bör avskaffas, och menar att arbetarrörelsen istället bör ägna sig åt att sätta alla de människor som idag går arbetslösa i arbete, istället för att på första maj demonstrera för jobb och jämlikhet. MUF menar vidare att arbetarrörelsen bör ägna sin kamp åt de människor som behöver den mest, vilka de menar är de nyanlända och de unga. 

Först och främst är vi förundrande över att se ett politiskt ungdomsförbund som MUF ägna en hel debattartikel åt att kritisera arbetarrörelsens oförmåga att få unga och nyanlända i arbete utan att presentera några egna förslag. Däremot berömmer de vår kamp för tidigare drivna reformer, medan vår kamp nu inte rättfärdigas. Tidigare drivna reformer som allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag, allmän sjukförsäkring och fri abort var reformer som ni historiskt var emot. Dessa reformer ser vi i dag som självklara, men de har de inte alltid varit.

Samma mönster ser vi idag när vi driver reformer för jämlikhet. Idag har Socialdemokraterna på många ställen inte majoritet i de beslutande parlamenten. Trots det har vi i nutid fått igenom en hel del jämlikhetsreformer som avskaffandet av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, fria glasögon till barn, mindre klasser, den största satsningen på bostadsbyggande på 20 år och snabbspår för jobb till nyanlända. Detta är bara några av våra reformer i nutid och dessa har gett resultat då arbetslösheten har minskat och kapital börjat fördelas jämlikare.

SSU är dock inte nöjda och tänker sitta på sidan om som hejarklack. Historiskt som nu driver vi på för fler reformer för jämlikhet. Lokalt vill vi se en läxfri skola och en sommarjobbsgaranti för unga, regionalt en fri tandvård upp till 26 år och en avgiftsfri kollektivtrafik för alla, och nationellt en ännu kraftfullare omfördelningspolitik.

Varje dag pushar vi på för att fler jämlikhetsreformer ska bli verklighet. Som socialdemokratins unga röst handlar vår kamp om att varje ung människa ska kunna möta framtiden med bästa möjliga förutsättningar. Det är just det socialdemokratisk politik handlar om, att med reform efter reform göra människor mer fria.

Första maj behövs idag mer än någonsin för att visa att vi är många som inte accepterar den ojämlika löneutvecklingen, de otrygga arbetsförhållandena, den ökade ohälsan och rasismen. Första maj behövs för att visa på att det finns en internationell rörelse som inte accepterar förtryck och orättvisa. Vi tänker aldrig låta våra rop sluta skalla förrän varje människa känner trygghet och har makten över sitt liv. Kampen för att motverka klassamhället är inte självklar. Och den kampen kommer vi aldrig sluta driva.

Elin Pöllä

ordförande SSU Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons