Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi söker en stark vårdgivare

Bollnäs sjukhus är en självklar och viktig del av vården i hela länet och för att det ska vara så även i framtiden kommer sjukhuset att upphandlas. I upphandlingen ställer vi en rad krav på de entreprenörer som kan tänkas ta över driften av sjukhuset. Kraven handlar om kvalitet, erfarenhet och ekonomi. Tyvärr har den senaste tidens debatt nästan uteslutande handlat om ekonomi och omsättningskravet på minst 300 miljoner kronor.

Annons

Vi tycker det är rimligt att vi har ekonomiska krav på den entreprenör som ska ta över driften av sjukhuset. Allt annat är oseriöst. Omsättningskravet är bara en del av detta, men lika viktigt är att entreprenören också har ekonomiska muskler i form av en stabil kassa och en god lönsamhet för klara av svängningar i ekonomin. Avtalet kan ju förändras under avtalstiden. Dessa delar tar vi hänsyn till genom att entreprenören måste riskbedömas av Upplysningscentralen.

Kvalitet och erfarenhet är också självklara krav. Vi kräver att entreprenören har erfarenhet av att driva liknande verksamheter med goda vitsord och kvalitetsmått. En entreprenör som saknar denna erfarenhet anser vi inte räcker till om vi menar allvar med att sjukhuset ska fortsätta att fungera bra och utvecklas. Bollnäs sjukhus ska inte vara en prova-på-verksamhet för bolag som inte vet vad som krävs för att driva ett mindre akutsjukhus.

När vi utformade kraven har vi inte tagit hänsyn till om enskilda aktörer kvalificerar eller inte. Det är inte intressant. Upphandlingen handlar nämligen inte om att stimulera det lokala näringslivet. Fokus är i stället att ge länsborna ett sjukhus som drivs av en erfaren, etablerad och ekonomiskt stark aktör eftersom vi menar att det är det bästa sättet att utveckla sjukhuset och länets samlade hälso- och sjukvård.

Landstingsråden

Ann-Margret Knapp (S)

Björn Brink (C)

Maria Aspers (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons