Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi skäms över Sverige”

/
  • Peter Hultqvist (S) försvarsminister och hans regeringskolleger verkar splittrat i Natofrågan, menar Anne Rosberg och Per Abrahamsson.

Kan regeringen, och allianspartierna, svara på varför vi ska vara med i detta stormaktspel och utsätta oss i vårt land för denna fara att bli indraget i framtida militära konflikter, skriver artikelförfattarna.

Annons

”Vi känner oss förtvivlade över att Sveriges militära samarbete med USA och Nato hela tiden utvidgas och fördjupas. Senast nu genom att låta Natos stridsledningsplan flyga fritt över Sverige samt godkännandet av Värdlandsavtalet med Nato.”

Å ena sidan försäkrar Peter Hultqvist, försvarsminister, att vi inte ska gå med i Nato (troligen eftersom det inte är någon folklig majoritet för det).

Å andra sidan gör regeringen allt för att behaga och tillmötesgå Natos önskningar. Regeringen vill att Riksdagen skall godkänna ett avtal, Värdlandsavtalet, som efter de flesta bedömare ligger snubblande nära att bli medlem i Nato och gör att det blir oerhört svårt att inte vara följsam mot Nato. Det trissar också upp spänningsnivån runt hela Östersjön rejält.

Kan regeringen, och allianspartierna, svara på varför vi ska vara med i detta stormaktspel och utsätta oss i vårt land för denna fara att bli indraget i framtida militära konflikter, både i Sverige och utomlands, att bidra till ökad upprustning, eventuellt få kärnvapen på svenskt territorium och givetvis också bli presumtivt bombmål?

Det senaste vi nåtts av nu, är att regeringen har gett tillstånd i sex månader för Natos avancerade stridslednings- och radarflyg, AWAC, att flyga genom Sverige mellan Norge och Polen. AWAC är Natos flygplan som från luften dirigerar Natoländernas attackflyg. Tydligare kan man väl knappast signalera partnerskapet mellan Sverige och Nato. Från att ha varit en neutral nation har vi blivit en kugge i Natos konfrontationsstrategi. Natos ideologi står kvar sedan kalla krigets dagar och är alltid att konflikter löses med konfrontation och vapenmakt.

Vi skäms över Sveriges brist på demokratiska beslut och insyn när det gäller vår militära inriktning.

Lägg resurserna i stället på mer internationellt samarbete, men då med alla parter, och inte genom militärt hot. Om vi vill ha fred, riv upp Värdlandsavtalet, fördjupa fredsarbetet satsa på fredsfrämjande insatser, sociala och kulturella utbyten, handels- teknik- och forskningsutbyte, fredsforskning och konflikthantering via FN, EU och OSSE.

Låt oss behålla rätten att vägra bidra till framtida katastrofkrig och därmed skapa fler flyktingkatastrofer. Låt oss behålla Sveriges självständiga utrikespolitik.

Vi vill uppmana alla att protestera mot Värdlandsavtalet och alla politiker att besinna sig.

Anne Rosberg och Per Abrahamsson

medlemmar i Kvinnor för fred

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons