Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska värna om varandra

Efter det fruktansvärda som hänt i Norge, det värsta politiska attentatet i nordens historia efter andra världskriget, så är det väldigt lätt för många att börja kräva hämnd. Eller att förklara massmördarens handling med att det är en galnings verk, en engångsföreteelse.

Annons

Eller också kan man som den Sverigedemokratiske lokalpolitikern gjorde häromdagen: skylla massmordet i Norge på att alltför många invandrare med islamsk trosåskådning tillåtits komma till våra länder i Skandinavien.

Ingen av dessa vägar eller förklaringsgrunder är de rätta. Naturligtvis så finns det en klangbotten i den orske massmördarens handlingar. Han bär på en ideologi som hämtat sin näring hos hatets och intoleransens kolportörer.

Vårt svar på detta, vi som tror på det öppna samhället, är mer av solidaritet, ännu mer arbete för demokratin, ännu mer empati och människokärlek.

Vi skall, som Jens Stoltenberg, Norges statsminister sa i ett av sina tal, aldrig låta oss skjutas och sprängas till tystnad.

Även vi i Sverige har en uppgift att hedra offren för massmördaren i Norge, och det gör vi bäst genom att skapa mötesplatser för dialog med människor från olika kulturer, att förklara och diskutera vad demokrati innebär, vad solidaritet är, se till att vi möts över generationsgränser, tar del av varandras erfarenheter, och värnar om varandra.

 Sven-Åke Thoresen (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons