Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar på landsbygden

Åke Karlsson ondgjorde sig (30/7) över bland annat Miljöpartiets landsbygdspolitik, som utgår från att landsbygden är lösningen på många av framtidens problem.

Annons

Vi är övertygade om att landsbygdens framtid är lika beroende av en fossilfri och hållbar utveckling som tätorten och staden, utan att för den skull propsa på en lika utbyggd kollektivtrafik som tätorter och städer kan få.

Förutsättningarna är andra, och vi som bor på landet kommer att behöva bilen även i framtiden. Det innebär inte att vi biter oss fast i tron att landsbygden för all framtid behöver billig bensin.

De som kommer att drabbas hårdast, då oljan kostar alltmer att utvinna, är de som inte ställt om sina transporter och sitt bränsle i tid. Miljöpartiet menar att det ska vara lätt och billigt för alla att göra rätt.

Alla ska kunna resa på ett klimatsmart sätt, och vi ska klara av att transportera gods energieffektivt, och utan att öka utsläppen av växthusgaser, och utan att tära på jordens resurser.

Därför inför vi ett stöd till de som vill konvertera sina bensinbilar till förnyelsebara bränslen – ett billigt alternativ till att köpa en ny miljöbil. Vi vill också utöka antalet mackar med alternativa bränslen, även på landsbygden, och ha minst en biogasmack i varje kommun.

Vi satsar miljarder på utbyggnad av järnvägen i Sverige, där vi vill se omlastningsstationer, och satsning även på de mindre järnvägssträckorna. Kilometerskatten kommer att vara differentierad för att inte drabba till exempel skogsnäringen.

Forskningen visar att höjda koldioxidskatter varit det som gett bäst resultat för att sänka utsläppen. Tydliga politiska krav har sedan gjort det väsentligt lättare att hitta bilar som inte släpper ut lika mycket koldioxid som tidigare.

Tidigare drev vi igenom en pumplag, som i dag ger Sveriges bilflotta ett alternativ till oljeberoendet. Vi vill nu snabba på produktion och distribution av biogas från gödsel, matavfall, livsmedelsindustrin och även vall.

Det ska finnas bra pendelparkeringar, där man tryggt kan ställa bilen. Vi arbetar med att utveckla bilpoolssystem, samordna skolskjutsar och utveckla den anropsstyrda trafiken. Klimatfrågan berör oss alla och vi vill inte att människor i framtiden ska sitta fast i ett dyrt och hopplöst oljeberoende.

Stadsborna kan ta bussen. Det kan inte alltid de som bor på landet.

Bodil Ceballos (MP)

riksdagsledamot Gävleborg

Tina Ehn (MP)

riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson

Jörgen Sjöstedt (MP)

ordförande för Miljöpartiet de gröna i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons