Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar på förnybar energi

Satsningarna på förnybar energi i energi- och klimatuppgörelsen saknar någon historisk motsvarighet. För är det något som centerpartiet kan förknippas med så är det tanken om det hållbara samhället.

Annons

Svar till Olov Östlund (MP) insändare den 18 mars. Förra året ökade den svenska vindkraftsproduktionen med 50 procent. Från 2009-2018 beräknas investeringarna i förnybar energi uppgå till ungefär 300 miljarder kronor enligt branschen.

Det är resultatet av regeringens miljöpolitik. Satsningarna på förnybar energi i energi- och klimatuppgörelsen saknar någon historisk motsvarighet. För är det något som centerpartiet kan förknippas med så är det tanken om det hållbara samhället. Aldrig tidigare har det varit så tydligt uttalat att energiproduktionen i Sverige ska vila på tre ben, vattenkraft, kärnkraft och det förnybara.

Listan på åtgärder kan göras lång, men det viktiga är att färdriktningen är tydlig och att det nu både är enkelt och lönsamt att ta miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis fattat beslut om att Sverige ska minska sina utsläpp med 40 procent till 2020.

Det betyder att vi ska göra fyra gånger så mycket som de två tidigare regeringarna gjorde – på halva tiden. När det sedan gäller lokalt i Söderhamn så har centerpartiet gjort otroligt mycket för att vindkraften skall bli en framtidsbransch i Söderhamn. Detta har inte centerpartiet gjort ensamma utan detta är en strategi som hela kommunstyrelsen har varit med och fattat beslut om.

Vi har i det vi gick till val på både i valrörelsen 1998, 2002 och 2006 lyft upp vindkraften som viktig för Söderhamn. I Slutet av 90-talet hade jag min första motion i detta ämne. Så att säga att centerpartiet inte jobbar för vindkraft i Söderhamn är ren och skär humbug.

Det går även att läsa ut ur det arbete som vi gjort när det gäller handlingsplanen för vindkraft i Söderhamn. Så när det gäller vindkraften i Söderhamn är det många duktiga aktörer som har varit med och jobbat, däribland du Olov, men vi är många fler och det tycker jag är en viktig förutsättning för att det skall lyckas.

Men frågan från min sida var riktad vad som händer på riksplanet och där gör centerpartiets miljöminister Andreas Carlgren stor skillnad, och det syns i den stora ökningen i vindkraftsproduktionen och på de förnybara energislagen.

Magnus Svensson (C)

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons