Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi saknar riksfärdtjänsten

Angående riksfärdtjänsten i Ovanåkers kommun.

Vi vet vad färdtjänsthandläggarens jour innebär, även när det inte är semestertider. Ovanåkers kommun har nämligen en ”hemsnickrad” riksfärdtjänst som innebär att man inte använder sig av riksfärdtjänst, som alla kommuner kan ansluta sig till.

Annons

Om man anlitar ovannämnda, så sköter de om hela resan från dörr till dörr, från det att de fått uppdraget från en kommun.

De vet om ett tåg ersatts av buss, då bokar de om till ett annat färdsätt som passar den färdtjänstberättigade. De bokar ledsagare vi tågbyten, de meddelar tågvärdar att det kommer någon som behöver hjälp, de bokar anslutning till tåg. Den som reser får bekräftat två dagar i förväg från eventuellt taxibolag, tid och plats för avhämtning. Riksfärdtjänst har alltid jour som kan kontaktas innan eller under resan om något inte inte fungerar. Detta är en trygghet för den resande som inte går att plocka bort. Det har man dock gjort i Ovanåkers kommun.

Här kommer exempel på hur det kan bli i praktiken. För att göra en lång historia kort.

Specialfordon åker från Härnösand, lämnar av vid Sundsvalls station – tåget inställt – ersättningsbuss? Den berörda kan inte åka buss – ringer föräldrarna i hemmet, som först ber taxichauffören: "Snälla stanna kvar tills vi vet". Ringer handläggaren. På lunch, hämta till telefonen, akut! Jaha, det visste inte jag, då får vi lösa det på något sätt.

Taxichaffören hade ingen körning inbokad, så det blev Alfta.

Månaden efter, i november, hände samma sak men då hade handläggaren slutat för dagen och gick inte att nå på mobilen. Föräldrarna ringde till hemmet. Hustrun svarar – "Han kliver av bussen nu ser jag, på väg hem".

Den här gången kunde inte chauffören åka 20 mil tur och retur utan förvarning, handläggaren fick veta att inget specialfordon fanns i Sundsvall med omnejd, bokades i Hudiksvall, så den restiden hem till Alfta blev lååååång.

Vilken annan grupp i samhället skulle acceptera denna behandling?

Efter dessa händelser skrev sig denna resande i Härnösand – oj, vilken skillnad!

Ingrid och Gösta Palm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons