Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi politiker ska underlätta

Åke Söderlund har i en insändare i LjP (18/7) frågat vad vi vill. Han syftar då på att Nydanarna och SRD har en hög prioritering på en långsiktig lösning för omlastning av timmer och bioenergi från långtradare till järnväg.

Annons

Han skriver att bioenergi är ett vitt samlingsbegrepp omfattande många varianter och tycker att vi ska peka ut vad vi vill satsa på. Men det är en fråga som inte politiker utan näringslivet bör svara på. Vårt uppdrag, som politiker, är inte att producera eller att välja mellan olika produkter anser jag.

Vi bör fokusera på planering av infrastruktur i första hand. Vi kan göra det möjligt för näringslivet att finna goda lösningar genom att bereda plats för deras verksamhet. I detta fall handlar det om en plats där omlastning av timmer och bioenergiprodukter kan samsas om samma anläggning.

Vi har genom kontakter med näringslivet förstått att olika bioenergiprojekt, som leverans av flis, tillverkning och vidareforsling av pellets, kanske också biogas, kan etableras i ny och större skala om de får tillgång till en fungerande omlastningsplats.

En viktig aspekt på en väl utformad terminal är att även näringar, som inte är med i initialstadiet, kan finna nya möjligheter, med de billigare transporterna som skulle följa, för vidareförädling av möbler, timmerhus och produkter som kanske överhuvudtaget inte har med biomassa att göra.

Dessutom har jag lanserat taken på att utveckla system för återföring av aska, för kretsloppets skull, på området. Det vore både ett nationellt och ekologiskt intresse.

László Gönczi, miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons