Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi möter de boendes behov

Svar på insändare om Sunnanåkers gruppbostad.

Omvårdnadsnämnden har tagit beslut om att avveckla Sunnanåkers gruppbostad i Trönö.

Annons

Beslutet väcker många känslor hos boende, anhöriga, rättsliga företrädare och personal. Vi tar dessa känslor på största allvar och kommer att arbeta för att övergången ska blir bra för alla parter.

När kommunen övertog ansvaret för omsorgens boendeformer från landstinget 1995 var det många personer som bodde i gruppbostäder som kom från andra delar av länet. Förklaringen är att Vågbrohemmet låg i Söderhamn.

Kommunen övertog en långt större verksamhet än kommunens egna behov. Åtta gruppbostäder har avvecklats samtidigt har nya behov tillgodosetts. En gruppbostad för unga och en servicebostad har nyligen öppnats. Dessutom har en gruppbostad för äldre tillkommit på Björkbacka servicehus, där pågår en ombyggnation som höjer standarden.

Åldersstruktur och antalet personer med ursprung från andra delar av länet medför fortsatt behov av förändring. Det finns flera skäl till att avveckla Sunnanåkers gruppbostad:

• Fastigheten är mycket olämplig som gruppbostad ur brandskyddssynpunkt

• Två lägenheter anses inte som fullvärdiga enligt lag och får inte erbjudas till nya hyresgäster.

• Fastigheten är i två plan utan hiss, vilket försvårar kvarboende vid stigande ålder.

• Gruppbostaden är delad i två hus vilket medför ökad bemanning

• Höga kostnader för de boendes arbetsresor till och från daglig verksamhet.

En person kommer att arbeta med att hitta rätt boende till varje person som i dag bor i Sunnanåker. Individuella förutsättningar och önskemål kommer att vara styrande vid erbjudande av nya boenden. Inledande träffar har genomförts med anhöriga och företrädare för de boende. Personalen som arbetar på Sunnanåker kommer att få lämna intresseanmälan om nya arbetsuppgifter inom omvårdnadsnämndens ordinarie verksamhet.

Genom långsiktigt och strategiskt arbete kan vi fortsätta erbjuda våra äldre och personer med funktionsnedsättningar den trygghet de behöver.

Bengt-Olof Hedman ordförande omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons