Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste våga tala om missbruk

Var tionde svensk faller ner i missbruk. Nästan 400 000 barn växer upp i missbruksmiljöer. I princip varje människa har en stark relation till någon med missbruksproblem.

Annons

Varje dag glider ungdomar längre och längre ned i träsket, medan föräldrar står handfallna och tvingas titta på. Missbruket leder till prostitution, utpressning, trafficking, rån och mord.

Den samhällsekonomiska kostnaden för drogmissbruk är enorm. Det mänskliga lidandet är ofattbart. Vi kan inte blunda för missbruket. Ändå är det precis det som de flesta människor gör.

Medelsvensson ser inte missbruksproblematik som ett samhällsproblem. Trots att det är ett omfattande problem som drabbar miljoner svenskar oavsett socioekonomisk status tas det ner på individnivå. Antingen är det föräldern som har gjort fel eller så är det missbrukaren som är korkad.

Därför blir missbrukaren och de anhöriga belagda med en enorm skuld. Många föräldrar till missbrukare känner skam då omvärlden dömer ut dem som dåliga föräldrar. Jag möter ständigt föräldrar som på grund av skamkänslor väntade med att söka hjälp tills det var för sent.

Missbrukarna själva blir utsatta för stigmatisering och förnedring. Samhället och omvärlden skickar ut signaler att om man har missbrukat så har man också misslyckats med livet för all framtid. Det blir en ond spiral, där samhället stöter ut de som försöker komma tillbaka in.

Vi måste börja våga prata om missbruk. Detta är inte ett problem som drabbar ett fåtal, det drabbar alla. Politiker, media och medborgare måste ta sitt ansvar och erkänna problemet.

Cilla Dahl-Andersson

förbundsordförande Hassela Solidaritet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons