Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ta ansvar för våra unga

Sverige ska vara ett möjligheternas land. Alla ska ha möjlighet att växa och ta sin del av ansvaret. Det gör Sverige starkt. Men i dag går utvecklingen åt fel håll. Fler och fler unga möter stängda dörrar.

Annons

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa. Klyftorna mellan människor ökar och statens finanser tar stryk – när skatten sänks på lånade pengar. Vi vill vända utvecklingen. Vi går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter. Fler jobb och bättre utbildningsmöjligheter för unga bygger Sverige starkt.

Regeringens politik för ungdomsarbetslösheten har havererat. På bara ett år har ungdomsarbetslösheten i Söderhamn har ökat med över 100 personer.

Regeringen har sina egna åsikter om detta. Statsministern har sagt att ”ungdomsarbetslöshetssiffran är en skapad synvilla”. Han har också sagt att det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. En viktig orsak till att ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb.

Välkommen till verkligheten! Ungdomsarbetslösheten är ingen illusion. I Söderhamn är cirka 290 arbetslösa ungdomar inskrivna i ”Jobbgarantin för unga”.

Regeringen har dessutom infört ett aktivitetsförbud för ungdomar på arbetsförmedlingen. Unga människor som behöver utbildning eller praktik måste i dag vänta i minst tre månader – i normalfallet mer än ett halvår – innan de kan ta del av några som helst insatser. Detta duger inte!

Vi vill investera i unga talanger och korta steget in i arbetslivet. Unga är lösningen till den kommande generationskrisen på arbetsmarknaden. Vi måste rusta i tid för att undvika arbetskraftsbrist. Ett viktigt led i detta är att skapa fler ingångar för unga på arbetsmarknaden.

Därför lägger vi följande konkreta förslag:

1. Sammanlagt 100 000 fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser.

2. Insats från första dagen. Vi vill avskaffa aktivitetsförbudet.

3. Ungdomslyft. En långtidsarbetslös ung person som saknar fullständig gymnasieutbildning ges möjlighet att komplettera sin utbildning.

4. Riktade insatser – skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös person mellan 20 och 25 år.

5. Sommarjobb. Det går att ordna sommarjobb med rimliga villkor till alla 16-åringar.

Valet den 19 september är just ett val mellan aktiva insatser för dem som behöver det eller en fortsatt passiv politik!

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot från Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons