Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste se historien för att komma framåt

Annons

Svar till Ulf Andersson, vd Bollnäs Arena AB (10/10).

Det är intressant att lyssna till eller läsa vad Ulf Andersson har att säga i sin roll som verkställande direktör för Bollnäs Arena. Någon klok man sa en gång att en skicklig försäljare kan med talets gåva sälja sand i Sahara, och lite så är det med Ulf Andersson. Han är en skicklig försäljare, denna gång av en idé om att man måste ha en hall för att spela bandy.

Nu vill du bevara de gamla byggnaderna på verkstadsområdet. Ja, det är ju bra, väldigt bra. Jag kan medge att det finns byggnader på området som kan tas bort för att öppna upp det.

Men de byggnader som jag mest vill bevara, gamla lokverkstaden och vagnsverkstaden, nämner du inte. Om vi av området vill utveckla en ny stadsdel och samtidigt bevara den viktiga historien om en framväxt av ett järnvägscentrum så kan det inte rivas bort historiska byggnader.

Men i Arenabolagets vision så rivs ju vagnsverkstaden från 1889. Och handen på hjärtat, Ulf, alla vackra ord till trots så är väl ert primära mål att bygga en arena för att man ska kunna spela bandy? Men gamla byggnader i skymundan av en jättelik byggnad som innehåller en bandyplan? Då finns risk att de gamla byggnaderna försvinner då de står i vägen. Sedan är det också ungdomarna det handlar om, i Gumpels möts historien och framtiden på ett underbart sätt, en aktiv ungdomsgård i de historiska vagnshallarna. Ungdomarnas framåtsträvande aktiviteter inom historiska väggar. Nu finns det ju krafter både hos Arenabolaget och kommunen som vill ha bort byggnaden därför att den är dragig. Ja, ur energisynpunkt är ju dessa lokaler fruktansvärda, men de byggdes ju inte för att vara varma utan för tung industri där man arbetade med värmekällor för att reparera järnvägsvagnar. Men inget hindrar att man gör om lokalerna så att de blir energivänliga utan att för den skull förstöra fasaderna.

Ungdomarna som lagt ner sin själ i Gumpels hyser starka tvivel på Arenabolagets löften om att det är ungdomarna som ska få bestämma var de vill vara. Här lyckas inte Ulf Andersson, trots att han är en skicklig försäljare, övertyga ungdomarna. Lokstallarna vid Ringvägen från 1890-tal och 1920-tal samt lokstationen är ju inte direkt hotade av Arenabolagets och andras visioner. Ännu.

Ulf, du har helt rätt i att jag har mina visioner, och tar ansvar för dem, för verkstadsområdet som innehåller, kultur och historia, för alla åldrar. Du har även rätt i att, för att ro framåt, måste man se bakåt, se historien för komma framåt. Många gamla bönder i Bollnäs skakade på huvudet åt Collinis idé att stycka upp åkermark i småtomter och bygga en stad.

Jag tackar för inbjudan och jag deltar gärna i ett projekt att utveckla en stadsdel som blir en naturlig del av kulturkvarteret för här får vi ju en helt ny kulturstadsdel. Byggd på stadens historia. Men inte enbart för att bygga en bandyhall.

Lars B Andersson

Hällbo

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons