Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste planera för det lokala och nära samhället

Hur ska vi på sikt få bränsle till alla industritransporter eller till vårt industriella jordbruk och i förlängningen hur lösa matfrågan? Det är detta vi borde diskutera just nu i stället för hur vindkraftverken ska placeras, ser ut och hörs.

Annons

• Varför gillar man inte vindkraften?

Det är bra med alla synpunkter men tyvärr har många fel fokus.

• Vad menar du?

Jo, många blandar ihop energi och el. Visste du att vi importerar 70 procent av all energi vi behöver i Sverige?

• Nej hur så?

Vi importerar uran, olja, naturgas, kol och till och med sopor för att skapa värme och el. Vi importerar så mycket energi så vi har fått elöverskott i landet som vi i vår tur exporterar.

• Men då är det väl inget problem? Vi har värme i husen och el i väggen.

Jo, vi har två problem. Våra kärnkraftverk är gamla och nya kärnkraftverk är för dyra jämfört med annan teknik. Visste du att 20 mil från oss i Finland byggs just nu världens största kärnkraftverk?

• Nej.

Jo, i Olkiluoto och verket är en byggmässigt och ekonomisk katastrof. I dag är bygget försenat minst 4 år och kostar 25 miljarder mer än kalkylerat och har 3 000 dokumenterade säkerhetsproblem.

• Men då har vi problem med att byta ut våra kärnkraftverk?

Ja, men min uppfattning är att kärnkraften överlevt sig själv och kommer att bytas ut mot annan energi.

• Som vadå?

Förmodligen solenergi. Men detta är en fråga om 10 till 15 år och vi har större problem att lösa på kortare tidshorisont.

• Som vadå?

Oljan. Vi importerar 90 procent av vår olja från Ryssland, Danmark och Norge. Danmark förser oss med all naturgas i södra Sverige och 30 procent av vårt oljebehov. Danmarks energimyndighet har förvarnat att all export från Danmark av olja är slut runt 2015. Norge som exporterar ytterligare 25–30 procent av vårt oljebehov har också starkt fallande produktion. Och det här är en rysare för att 95 procent av alla transporter görs med fordon som behöver en oljeprodukt. Hur ska vi på sikt få bränsle till alla industritransporter eller till vårt industriella jordbruk och i förlängningen hur lösa matfrågan? Det är detta vi borde diskutera just nu i stället för hur vindkraftverken ska placeras, ser ut och hörs. Vi behöver även det energitillskottet och då även lokalt.

Jag tycker att energifrågan är en av de viktigaste politiska frågorna inför de kommande mandatperioderna.

• Vad bör vi göra då?

Ytterligare satsningar på inhemsk energi. Mycket sker inom forskningen just nu. Kanske biogas är en dellösning av bränslefrågan? Men vi har ingen biogasmack i Hudiksvall, det är skandal. Vindkraften blir ett bra tillskott men måste kombineras med annan energi. Det blåser ju inte jämt.

Det viktigaste är nog att börja planera för omställning från transportsamhället till det lokala och nära samhället. Vi kan ju börja med lokal odling av mat i stället och bli självförsörjande i regionen i stället för att köpa grönsaker och annan mat långt ifrån med oljeförbrukande och koldioxidframkallande transporter.

Berndt Magnusson

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons