Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ha flera energikällor

Vindkraft måste ha vindar över 2–3 och max 25–30 m/s och inte kallare än 25–30 grader C för att fungera. Därutöver, som i vinter, krävs annan alternativ energiförsörjning.

Annons

Miljöskäl anges ofta som argument för mer vindkraft och förnyelsebar energi. Men lika viktigt måste det vara att minska energianvändningen. Det är möjligt att halvera den inom den närmaste 20-årsperioden utan att dra ner på välfärden.

Drygt en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning, cirka 150 TWh går till uppvärmning. Direktverkande elvärme tar 25 TWh (17 procent) vilket ersatt med fjärrvärme, geotermisk energi eller bergvärme skulle spara cirka 16 TWh.

Energimyndigheten uppger att geotermisk energi och bergvärme genererar 21 TWh, varav 6 TWh förbrukad el. En omsättning på cirka 30 miljarder! Ändå är det inte medräknat i 2020 målsättningen. "Pinsamt" säger Peter Rohlin, ansvarig på Energimyndigheten och lovar bättring.

Elförsörjningen i Sverige är cirka 45 procent vattenkraft, 44 procent kärnkraft, 1 procent vindkraft (4,4 TWh). Det svenska kraftnätet från norra till södra Sverige klarar upp till 10 TWh. För en planerad vindkraftutbyggnad på cirka 30 TWh kostar kapacitetsutbyggnad av stamnätet cirka 25 miljarder kronor. Hänsyn måste också tas till alternativ produktions- och överföringskapacitet. Vindkraft måste ha vindar över 2–3 och max 25–30 m/s och inte kallare än 25–30 grader C för att fungera. Därutöver, som i vinter, krävs annan alternativ energiförsörjning. Det är uppenbart att fler energikällor måste samverka lokalt och regionalt beroende på samhällsstruktur och lokala behov.

Motverka mytbildning, informera sakligt, ställ inte olika förnybara energikällor mot varandra. Det är patetiskt att tro på den lokala nyttan ur energi- och arbetssynpunkt i ett storskaligt system. Det är helt andra ekonomiska intressenter i dagsläget. På samma sätt som att över 100 av våra största vattenkraftverk, 5 av våra kärnkraftverk, produktion och distribution från forna Sydkraft, Sydgas, Birka Energi, Båkab och många lokala kraftvärmeverk majoritetssägs av bland annat tyska och finska ekonomiska intressenter som inte skattar i Sverige och inte heller betalar produktionskommunen och markägarna.

Göran Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons