Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste förtydliga Centerpartiet

I september utser Centerpartiet sin nya partiledare. I detta viktiga val har jag bett om medlemmarnas förtroende, och jag vill vara tydlig med vad jag vill uträtta och hur det ska gå till.

Annons

Mitt mål är att Centerpartiet ska bli ett allmänborgerligt parti, som påverkar lika mycket som på Thorbjörn Fälldins tid. Vägen dit innehåller utmaningar, men kan nås om vi bygger vidare på det som är Centerpartiets starka grund: att värna en hållbar tillväxt i hela landet, att slå vakt om ställningen som Sveriges första miljöparti, och att vi alltid stått upp för den enskilde gentemot överheter.

En varm och grön socialliberalism, som når ut med sin vision om skolan, arbetsmarknaden, välfärden och den ekonomiska politiken, kan långsiktigt bli en stark och angelägen kraft i svensk politik.

En tydlig ideologisk ryggrad, och framgångsrik opinionsbildning, ska förenas med en stark förmåga att få saker uträttade i alliansregeringen. Men vi måste klara av att förtydliga Centerpartiet i Alliansen, och tydligt bli den förnyande kraften i samarbetet.

Jag vill att Centerpartiet ska bli ett modernt fria tankars hem som samlar alla som vill förnya Sverige:

• Ett hem för dem som längtar efter ett samhälle och en välfärd som ger mer makt och ansvar åt den enskilde, där kraften i ett starkt civilt samhälle ses och tas till vara, men där det samtidigt finns en hand till stöd den dag orken tryter.

• Ett hem för dem som vill se en näringspolitik som premierar de företagsamma, som sänker skatten mest och förenklar reglerna mest för de som driver mindre företag.

• Ett hem för de som vill se en stark rättviseprofil vid fördelningen av gemensamma resurser. Där vi sänker skatten mest för den som har lägst inkomst, och höjer pensionen mest för den som har lägst pension.

• Ett hem för dem som anser att hela Sverige ska tas till vara och få växa – från landsbygden till storstaden, och som vill att staten ska vara stark i att garantera bra grundläggande tillväxtvillkor i hela landet.

• Ett hem för dem som längtar efter en skola som ger alla elever fullständiga kunskaper, som ser hela barnet och rustar för framtidens arbetsmarknad. Med mindre av katederdisciplin, och mer av moderna lärverktyg, tidiga uppföljningar och både ramar och kramar.

• Ett hem för dem som vill ha en tydlig socialliberal miljöpolitik, byggd på sunda ekonomiska styrmedel. Där det kostar att smutsa ner och förbruka ändliga resurser, och lönar sig att leva miljövänligt.

• Ett hem för dem som vill se en migrations- och integrationspolitik, ett nybyggarland, där vi frågar mindre om varifrån man kommer, och mer om vart man är på väg.

Nu väntar ett lagarbete där medlemmar i både land och stad får hjälpa till med att på nytt göra Centerpartiet till Sveriges mest angelägna allmänborgerliga parti.

Anna-Karin Hatt (C)

it- och regionminister, partiledarkandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons