Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste dela med oss

Den rika delen av jordens befolkning måste dela med sig av sitt överskott och sluta med utsugning av de fattiga ländernas råvaror och naturtillgångar. Det är den rika delen av världen som har orsakat problemen.

Annons

En miljard människor i världen är hungriga och antalet ökar. En miljard tvåhundra miljoner människor i världen har inte tillgång till rent vatten. Vad görs internationellt för att mildra effekterna?

Nyhetsflödet och den politiska agendan domineras av den ekonomiska krisen. Tiotusentals miljarder kronor används för att återuppliva och få fart på välbärgade ekonomier, men vad görs för att hjälpa de fattiga? Krisen drabbar framför allt landsbygden där 70 procent av de hungriga lever och arbetar. Människor som redan befinner sig i underläge drabbas särskilt hårt av kombinationen av miljö- och klimatproblem, matkrisen och den ekonomiska krisen.

Det finns tillräckligt med mat och vatten på jorden för alla invånare, men fördelningen är inte den optimala.

Den rika delen av jordens befolkning måste dela med sig av sitt överskott och sluta med utsugning av de fattiga ländernas råvaror och naturtillgångar. Det är den rika delen av världen som har orsakat problemen med maten, vattnet, miljön och klimatet. Det vilar ett tungt ansvar på oss privat, nationellt och organisatoriskt att avhjälpa problemen. Vi måste solidariskt hjälpa till med att förbättra de fattigas välstånd.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons