Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi manar till militär besinning"

/
  • Varför ska Sverige delta i detta hotspel och kapprustning? undrar debattörerna med riktning åt Peter Hultqvist. På bilden syns han vid årets Almedalvecka.

Anne Rosberg och Per Abrahamsson, medlemmar i Kvinnor För Fred, bekymras över regeringens militära samarbete med USA.

Annons

Nu har den Socialdemokratiska regeringen med försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen bestämt att Sverige ska utvidga och fördjupa sitt militära samarbete med USA genom mer samövning och utbildning, materielsamarbete och forskning samt internationella operationer. Häpnadsväckande och odemokratiskt fattade beslut anser vi. Inget om detta närmande har svenska folket fått rösta om. Nu ökar försvarsanslagen kraftigt. Vi undrar var all annan konfliktlösning har tagit vägen.

Ska vi ha ett nära samarbete med USA som ständigt bryter mot internationella lagar och som de senaste 100 åren nästan konstant varit i krig i andra länder? Den enorma flyktingströmmen som nu pågår till Europa är ett resultat av USA/NATO:s krig i Libyen, Irak, Afghanistan och Syrien. Och vilken fara utsätts vårt land för? Till och med den NATO-sponsrade tankesmedjan European Leadership Network påpekar i en rapport att de ökande krigsövningarna skapar en spiral av reaktioner och motreaktioner, och när spänningen ökar, ökar även risken för sammandrabbning.

Varför ska Sverige delta i detta hotspel och kapprustning? Det pågår en stark propaganda för att få oss att tro att detta är ett nödvändigt ont. Och hur kan vi ha råd med detta när klimatomställning och flyktingströmmar, äldrevård, skola och omsorg behöver all kraft och resurser? Krigsindustrins ägare måste jubla!

Vi protesterar å det kraftigaste mot beslutet om ökat militärt samarbete med USA och NATO och manar till besinning. Den största säkerheten för Sverige är att vi ökar civila och fredsfrämjande insatser, utbildning av fredsmäklare, fredsforskning och konflikthantering via FN, EU och OSSE.

Anne Rosberg och Per Abrahamsson

medlemmar i Kvinnor För Fred

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons