Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte vänta till januari!

Nu har jag säkert retat många vargkramare till bristningsgränsen och det är meningen. Jag vill ha en reaktion, få i gång debatten igen och få upp ögonen på folk vad dessa djur egentligen ställer till med.

Annons

Den 21 oktober fattade riksdagen ett bra och oerhört viktigt beslut. Äntligen ska vargen få jagas. Vi har fått ett tak på 210 vargar vilket i praktiken innebär att för att vi ska kunna hålla vargstammen på den nivån kommer att behöva skjuta minst 103 vargar.

Naturvårdsverket förbereder just nu denna vargjakt som ska få påbörjas i januari 2010. Vargjakten kommer även att regionaliseras vilket borde innebära att vid lokala vargproblem få fatta lokala beslut om hur vi löser det.

Ovanstående låter ju bra men vi måste få börja jakten redan nu. Jag tror inte att vi hinner skjuta speciellt många vargar under årets jakt men jag hoppas att jag har fel. Når vi inte målet så kommer vargstammen att fortsätta att öka i oförminskad takt (om det nu inte blir ännu värre). Jakten måste påbörjas omgående och kanske även med andra jaktmetoder än de konventionella. Skabb och liknande kan säkert hjälpa oss lite på traven men jag tror att vi även får ta hjälp av helikoptrar, fällor, gift och liknande om vi ska ha en chans att hejda vargstammens explosionsartade utveckling.

Nu har jag säkert retat många vargkramare till bristningsgränsen och det är meningen. Jag vill ha en reaktion, få i gång debatten igen och få upp ögonen på folk vad dessa djur egentligen ställer till med. Det kan inte vara speciellt roligt att få sin bästa vän uppäten oavsett om du har varit ute och jagat eller om du har varit ute på promenad. Det kan inte vara speciellt roligt att hitta sina får sönderslitna i stycket eller i värsta fall sina barn. Det har faktiskt hänt även i modern tid om än inte i Sverige att vargen har tagit folk. Läs lite längre bak i kyrkböckerna så hittar du även dessa händelser i Sverige men jag höll ju på att glömma bort att vi i Sverige har en alldeles egen vargstam som är mycket snällare än sina förfäder eller släktingar i Nordamerika eller Ryssland. Vilken tur vi har som har fått denna snälla variant av varg.

Beslutet den 21 oktober är verkligen ett fall framåt och jag hoppas att detta beslut inte ändras efter nästa års val beroende på vilket block som vinner. Dags för alla partier att redovisa var de står i vargfrågan men även om den anses vara något som är så viktigt att de inte är beredda att kompromissa i frågan för att vinna valet. Lägg korten på bordet redan nu så vi vet vad som gäller så att inte exempelvis Miljöpartiet eller Vänsterpartiet som egentligen har ett väldigt litet folkligt stöd får avgöra i en för oss på landsbygden så viktig fråga.

Jag tycker egentligen att vi skulle införa fri vargjakt åren runt, skottpengar och medalj från kungen innan det är för sent.

Lars Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons