Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte sia om framtiden

Svar till Tobé, Kjellin och Beckman om att hålla löften (23/9).

Annons

Ingen av oss har kunnat förutspå framtiden. Att finanskrisen slår till så hårt eller att världens diktaturer omvandlas till gryende demokratiska stater trodde nog ingen av oss för ett år sen.

Då gäller det att välja rätt hela tiden!

Människor vill arbeta. Många människor vill bo kvar där de bor just nu.

Att som den enskilt största satsningen i regeringens budget då är krogmoms är ofattbart, kostnad 5,4 miljarder. Den passiva regeringspolitiken, vars historia främst kantas av 100 miljarder i skattesänkning, har inte fungerat.

Arbetslösheten minskar inte, den ligger i dag på 7,4 procent

Nu har arbetslinjen bytts mot krogen. Till och med Konjunkturinstitutet och finanspolitiska rådet ifrågasätter om den här åtgärden kommer att ge några jobb över huvud taget.

Arbetsgivarna vill anställa. Men de arbetssökande passar inte in. Då väljer regeringen att dra ner utbildning på Högskolan i Gävle. Pengarna styrs till storstäder. Högskolan måste omprioritera, och väljer? Jo, de drar ner på distansutbildningen. Den som berikat så många söderhamnare och främst kvinnor. Distansutbildningen har gjort det möjligt för många kvinnor att bo i Söderhamn och samtidigt läsa nya utbildningar och nya framtidsutsikter. Likaså vår möjlighet att kunna få studera vid en yrkeshögskoleutbildning i Söderhamn. Här avslog regeringen alla de utbildningar vi sökte, från undersköterskornas specialistutbildning till vindkraftsteknikernas som två av de många utbildningar vi så väl behöver, både för den enskilde för att kunna arbeta men även för arbetsgivare att kunna anställa rätt kompetens.

(S) prioriterar annorlunda:

För det första – det gäller att ta ansvar för de offentliga finanserna, skattebetalarnas pengar. Då gäller det att spara i goda tider för att kunna investera i dåliga.

För det andra – självklart ska arbetslinjen vässas genom att minska arbetslösheten, inte skatten.

För det tredje – om vi ska kunna mäta oss på en allt tuffare internationell marknad måste vi investera i att bygga upp en kunskapsbaserad ekonomi. Vi måste lägga mer resurser på utbildning, forskning och utveckling för att bli konkurrenskraftiga. Så skapar vi framtidens nya jobb i Sverige.

I dag leds Sverige av en högerregering som saknar idéer om framtiden. Mycket talar för att vi har en nedgång av betydande djup och bredd framför oss med en bostadsmarknad som håller på att säcka ihop. Arbetslösheten har permanentats på en mycket hög nivå.

Den 5 oktober presenterar vi socialdemokrater vår budget för Sverige i riksdagen.

Då ser vi skillnaden i regeringsduglighet.

Åsa Lindestam (S), riksdagsledamot och S-kvinna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons