Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan äta kakan och ha den kvar

Maud Olofsson och Centerpartiet föreslår att det är dags att sälja delar av Vattenfall AB –observera, inte sälja ut! Centerpartiet vill inte ha rea på statliga bolag, utan det ska vara fullt marknadsvärde.

Annons

Det finns dock två förutsättningar: staten ska fortsätta att äga den svenska vattenkraften som idag är i Vattenfalls ägo. Staten ska även framöver vara majoritetsägare i Vattenfall AB. Dessa förutsättningar är oerhört viktiga.

Vi ska inte avhända oss ägandet och makten över vattenkraften. Vi ska även behålla makten i det största inhemska energibolaget. Att dela upp Vattenfall är ett klokt ställningstagande. Det finns ingen anledning för svenska staten att äga kolkraftverk och kärnkraftverk i andra länder.

Det var under den socialdemokratiska regeringens tid som Vattenfall köpte utländska energiföretag, och dessutom med en produktion som är allt annat än miljövänlig. Kärnkraftverken har väl dessutom inte producerat någon el under den tid Vattenfall har ägt dem, så det har varit en synnerligen dålig affär.

Det finns ingen anledning för svenska staten att behålla ”smutsig” energiproduktion i andra länder, och därmed bidra till att försämra miljön där. Om vi nu tror på den miljövänliga, förnyelsebara energin, finns det väl ingen anledning för staten att fortsätta äga kolkraftverk och kärnkraftverk – och definitivt inte i andra länder.

Nu kommer Centerpartiet med ett konkret förslag på hur vi vill förändra Vattenfall, och hur vi vill skapa kapital till framtida, miljövänliga energilösningar, och därigenom skapa nya gröna jobb i Sverige. Samtidigt behåller vi ändå ägandet av den svenska vattenkraften.

De som bor och har verksamhet i vattenkraftskommunerna har aldrig fått något tillbaka av de vinster som vattenkraften har genererat till hela Sverige. Det är därför helt rätt att en del av försäljningssumman återgår till Norrland, i form av medel till lokal utveckling, via en särskild investeringsfond.

Detta har varit ett starkt och rimligt önskemål länge, och vi hoppas att det nu kan bli verklighet. Vi tror att både svenska folket och andra partier ser det kloka i förslaget, och ser möjligheterna i att utveckla den gröna, miljövänliga energin i Sverige, samt dessutom bidrar till landsbygdsutvecklingen i Norrland.

När det gäller Vattenfall går det att både äta kakan och ha den kvar. Centerpartiet vill att vi ska använda oss av den unika möjligheten.

Sven Bergström (C)

riksdagsledamot

Forsa

Lennart Pettersson (C)

riksdagsledamot

Svalöv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons