Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi jobbar för barnens bästa

Jag och barn- och utbildningsförvaltningen får svidande kritik av en del Växsjöföräldrar för sättet vi verkställer kommunfullmäktiges beslut att lägga ner Växjsö skola. Vad vi än säger och gör så är det fel.

Annons

Jag och barn- och utbildningsförvaltningen får svidande kritik av en del Växsjöföräldrar för sättet vi verkställer kommunfullmäktiges beslut att lägga ner Växjsö skola.

Vad vi än säger och gör så är det fel. Det går för fort och det finns ingen plan påstås det. Vissa hävdar till och med att vi gett egoismen och ondskan ett nytt ansikte!

Beslutet sägs strida mot FN:s barnkonvention eftersom eleverna inte erbjuds plats på närmaste skola och så vidare. Kommunfullmäktiges beslut att ge BUN i uppdrag att snarast inleda avvecklingen av Växsjö skola har av en del upplevts som otydligt. För BUN är beslutet tydligt.

Skolan ska stängas i och med vårterminens slut som en del av BUN:s anpassningsprogram för en budget i balans. Det går snabbt och det vore fel att påstå annat. Att det inte finns någon plan är däremot helt felaktigt. En del av planen är att låta elever och föräldrar vara med och påverka vilken av Granbergsskolan eller Nyhamre skola eleverna kommer att anvisas. Man har blivit inbjudna till och besökt bägge skolorna.

Vi har en enkät ute för att få besked om vilken av dessa skolor som föräldrar och elever föredrar. Därefter fattar nämnden beslut vilken skola som ska anvisas. Alternativet har varit att BUN i förväg beslutat vilken skola växsjöeleverna skulle anvisas vid ett eventuellt nedläggningsbeslut i kommunfullmäktige den 22 februari. Har det varit bättre? Eller har vi då kritiserats för att vi inte lyssnat på föräldrarnas synpunkter? BUN har naturligtvis barnens bästa för ögonen och följer självklart barnkonventionen.

Det är för att vi har barnens bästa för ögonen vi inte lyssnar på föräldrarnas krav och anvisar den redan i dag knökfulla Björktjära skola. Det måste väl vara bättre att anvisa en skola som visserligen ligger lite längre bort men som har plats att ta emot eleverna än att trycka in dem i en redan överfull skola bara för att den ligger närmast och därmed riskera utbildningens kvalitet? Eller är skolbyggnadens placering viktigare än skolans innehåll? Det är lätt att få det intrycket när man läser en del av kritiken.

Jan Lahenkorva (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons